Idén is tarol a rotavírus

Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb adatai alapján november közepéig már több mint 7100 rotavírus-fertőzést vagy gyanús esetet regisztráltak Magyarországon. Klinikai és gyermekgyógyász szakemberek a betegség megelőzésére hívják fel a figyelmet, hiszen a rotavírus-fertőzés akár kiszáradáshoz és kórházi kezeléshez vezethet, ami a lelki-fizikai megterhelésen túl komoly anyagi kiadást is jelent a családoknak.

2015. november végéig az OEK-hez 7131 rotavírusos bejelentés érkezett, ami a rotagyanús eseteket is tartalmazó tavalyi adatnál is kissé magasabb. Gyermekgyógyász szakemberek becslése szerint a ténylegesen előforduló, de nem jelentett megbetegedések száma ennek a többszöröse lehet, és az év végéig további növekedés várható, mivel a rotavírus-fertőzés a téli–kora tavaszi időszakban a legjellemzőbb.

A rotavírus a csecsemők, a kisgyermekek és a felnőttek hasmenéssel, hányással járó megbetegedéseinek leggyakoribb kórokozója világszerte. Az elterjedtsége okán gyakran tévesen alábecsült betegség a legkisebbeket veszélyezteti igazán: hazánkban évente 2000 fertőzött szorul sürgősségi vagy kórházi ápolásra, több mint 60%-uk 2 éven aluli kisgyermek. A rendkívül kellemetlen tünetekkel – magas lázzal, hányással, hasmenéssel – járó betegség legsúlyosabb szövődménye ugyanis a rövid idő alatt, akár néhány órán belül bekövetkező súlyos kiszáradás, ami különösen a 24 hónaposnál fiatalabb korosztályra veszélyes.

Minél magasabb a láz, illetve gyakoribb a hasmenés és a hányás, annál fokozottabb a szervezet folyadék- és ásványianyag-vesztesége. Ha ezek pótlása – mely leginkább kórházi körülmények között lehetséges – nem indul el időben, akkor akár a keringés is összeomolhat. Sokkos állapot, szívritmuszavar, agyi működészavar, súlyos tudatzavar, agyértrombózis alakulhat ki, és a beteg akár meg is halhat – számolt be kórházi tapasztalatairól dr. Ujhelyi Enikő, az Egyesített Szent István Szent László Kórház Gyermekintenzív Osztály osztályvezető főorvosa.

beteg gyerek

A rotavírus az EU tagállamaiban az oltási programok bevezetése előtt 3,6 millió megbetegedést okozottott évente, a betegek közül 700 ezren fordultak orvoshoz a vírus okozta tünetekkel, és 87 ezren kerültek kórházba. Az általában kielégítő színvonalú orvosi ellátás ellenére az Európai Unióban is esetenként előfordul halálozás rotavírus következtében.

„A védőoltás megjelenése előtt minden évben mintegy félmillió gyerek vesztette életét a rotavírus-fertőzés súlyos szövődményei miatt világszerte – mutatott rá dr. Ujhelyi Enikő. – Az oltást bevezető országokban – függetlenül a közegészségügy fejlettségétől – azt tapasztalták, hogy rövid időn belül drasztikusan, akár 90%-kal is visszaesett a kórházi kezelést igénylő megbetegedések száma.”

A rotavírus szövődményei miatt kórházban ápolt betegek ráadásul gyakran kiindulópontjai az úgynevezett nosocomiális (a kórházi tartózkodás alatt szerzett) rotavírus-fertőzésnek, amellyel egyéb betegségek, leggyakrabban légúti fertőzések miatt kórházba került gyermekek is megfertőződnek – fűzte hozzá a szakember.

Veszélyes és költséges

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) álláspontja szerint egynél több érv is szól a megelőzés mellett, hiszen a betegség fizikailag, lelkileg és anyagilag is rendkívül megterhelő lehet a családnak. Egy csecsemő rotavírus-fertőzésekor a mindennapos babaápolási termékekből – pelenka, törlőkendő, fertőtlenítőszerek – nagymértékben megnövekszik a fogyasztás, ehhez adódik még a bébiitalok, a sópótlók, és a bélflóra helyreállítását segítő gyógyszerek költsége is.

A betegség nemcsak a családokat, de még az egészségügyi kasszát is megterheli: Magyarországon éves szinten körülbelül félmilliárd forintos OEP-terhelést írhatunk a rotavírus-fertőzések számlájára.

gyerek oltas

„Ezt csak tetézi, hogy a rotavírus masszív ellenálló képessége miatt gyakran az egész család – testvérek, szülők, nagyszülők – átesik a fertőzésen, előfordulhat tehát, hogy több családtag a munkából is kiesik az ápolási feladatok vagy a saját betegsége miatt. A betegséget követő, akár hetekig tartó immungyenge állapot pedig további fertőzéseknek is kiteszi a kis betegeket” – foglalta össze a praxistapasztalatokat dr. Póta György, a HGYE elnöke.

Hozzátette: a statisztikák szerint a gyermekorvosoknál -a láz, hányás és hasmenés miatt megforduló kis páciensek közül minden harmadik rotavírussal fertőzött. 5 éves korára szinte minden gyermek legalább egyszer átesik a betegségen földrajzi helytől, nemtől, szociális helyzettől és higiéniai körülményektől függetlenül.

A feko-orális úton – széklettel szennyezett tárgyakon és kézen keresztül – fertőző vírus rendkívül gyorsan terjed. Mivel a fertőzöttek jelentős mennyiségű vírust üríthetnek székletükkel már a tünetek jelentkezése előtt és annak  elmúlását követően is, emiatt enyhe tünetek mellett, ill. tünetmentes állapotban  is megfertőzhetik a környezetüket.

A szakemberek szerint különösen indokolt a fertőzés megelőzése a vírusfertőzéseknek kedvező enyhe időjárás miatt, főleg a téli ünnepek közeledtével, amikor egyre több család utazik rokonlátogatóba és/vagy tölti az ünnepi időszakot szállodákban. A rotavírus kifejezetten ellenálló vírusfajta – az emberi kézen legalább 4 órán át, sőt porózus felületeken (például gyermekjátékokon) akár 10 napon keresztül is életképes. Az utazásokon a fertőzésveszély fokozott, hiszen napokon keresztül idegen helyen vagy útközben tartózkodik a család, és a szokásosnál többször használja a közösségi pelenkázót, mosdót és a tömegközlekedési eszközöket is.

gyerek orvos

A megelőzés lehetőségei

A rotavírus okozta gyomor- és bélhurut elleni védettség kialakítására Magyarországon jelenleg kétfajta vakcina érhető el, amelyek szájon át adhatóak, tehát a szervezetbe történő bejuttatásuk fájdalommentes.

Az ízükben is gyermekbarát vakcinák korai alkalmazásának előnye, hogy a következő súlyos vagy mérsékelten súlyos tünetekkel járó betegséget csaknem 100%-ban kivédik. Az oltásokat már 6 hetes kortól be lehet adatni és mindkettőnek van felső korhatára, így érdemes minél korábban kérni.

A kétadagos vakcinával már a 12. hétre, a háromadagossal pedig a 16. hétre kialakítható a csecsemők rotavírus elleni védettsége.

Világszerte jelenleg 79 országban, köztük az Egyesült Államokban, Brazíliában, Dél-Afrikában, Szaúd-Arábiában, Ausztráliában és Új-Zélandon az állami oltási programok része a rotavírus elleni vakcina. Az Európai Unió 8 országában és Norvégiában is kötelező, de a vakcina felvételét a nemzeti oltási programba jelenleg több ország is vizsgálja.

Az Egyesült Királyságban 2013 júliusában vezették be azt az állami oltási programot, amelynek révén a vakcinát az érintett korcsoport 87,5%-a kapta meg. Az immunizáció hatására a laboratóriumok által igazolt rotavírus-fertőzéses esetek száma már a következő „rotavírusszezonra” 69%-kal csökkent az előző 10 év átlagához képest.

beteg gyerek

Ausztriában 2007-ben vezették be a nemzeti oltási programba a rotavírus elleni oltást. Az átoltottsági arány 2011-re elérte a 84%-ot, ennek köszönhetően az 1 év alatti gyermekek között néhány év alatt több mint 80%-kal csökkent a kórházi ápolást igénylő esetek száma.

Belgiumban, ahol a rotavírusoltás 2006-ban lett az állami oltási program része, ugyancsak gyors ütemben, 80%-kal csökkent a megbetegedés előfordulása az 1 évesnél fiatalabb korosztályban. Itt 2008-ban már az 1 éven aluliak 90%-a részesült védőoltásban.

„Magyarországon jelenleg nagy szórást mutatnak az átoltottsági adatok: míg az országos átlag  20% körüli, addig egyes vidéki területeken alig éri el a 3-4%-ot. Ez nagyon alacsony szám annak fényében, hogy Nicaraguában is 80% fölötti a rotavírus elleni átoltottság” – hangsúlyozta dr. Ujhelyi Enikő. A nyájimmunitás kialakulásának ugyanis alapfeltétele lenne, hogy az átoltottság megközelítse a 80%-ot.

Forrás: https://napidoktor.hu/