Hűvösebb napok jönnek, de még dúl a tavaszi nyár

A fátyol- és jobbára kevés gomolyfelhő mellett túlnyomóan napos idő várható, legfeljebb a déli határvidéken alakulhat ki egy-egy zápor, esetleg zivatar.

Az északi, északkeleti szelet sokfelé kísérik erős, a Zempléni-hegység környezetében viharos széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 17 fok között alakul, de az északi völgyekben ennél néhány fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között várható.

Fronthatás nem terheli szervezetünket. A déli órákban erős lesz az ultraibolya sugárzás.

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenszórása várhatóan országszerte tovább fokozódik, pollenkoncentrációjuk jellemzően magas, de elsősorban az Alföldön és a Dunántúl déli részén helyenként már elérheti a nagyon magas szintet is. A kőris pollenje továbbra is többfelé magas koncentrációban lehet jelen. A tölgy, a platán, a nyír, a fűz, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenszezonja hamarosan véget ér, pollenkoncentrációjuk jellemzően már csak alacsony-közepes szintet ér el. Elkezdődött néhány nyári gyom virágzása is, a lórom pollenkoncentrációja alacsony, az útifűé helyenként elérheti a közepes szintet. A kevésbé jelentős allergének közül helyenként magas koncentrációban lehet jelen a fenyőfélék és az eperfafélék, valamint még alacsony koncentrációban a dió és a bükk virágpora, illetve megjelentek a levegőben a vadgesztenye és a bodza virágporszemei is. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul.

Forrás: met.hu