Húsvéti tojásfestés gyermekekkel – Hogyan díszítsünk a kicsikkel?

A tojásfestés kétségtelenül a lurkók számára a legérdekesebb – és az ünnep egyik leginkább várt elfoglaltsága. Igen ám, de miféle tojásokat kreáljunk velük együtt, miben tudnak segíteni nekünk?

Húsvét közeledtével a gyerekek is izgatottan várják a színes, mutatós tojások készítését. Persze, még gyakorlatlan kezüket nem vehetjük igénybe bonyolult műveletek elvégzéséhez, de azért nem olyan nehéz a tojásfestés gyerekkel: csinálhatunk velük kifejezetten könnyű, nekik való alkotásokat vagy segíthetnek is a dekorációban.

husveti_tojasfestes2

Milyen tojásfestéseket végezhetünk el könnyedén a csemetékkel?

“Arcos tojások”

Egy kis kézügyességgel mutatós, jópofa „tojásfejeket” készíthetünk a lurkókkal. A főtt tojásokhoz szerezzünk be apró szemecskéket és apró bojtokat, amiket orrként használhatunk. Ezen kívül csak tubusos üvegfesték vagy zselés festék kell a művelethez és filctollak. Grafitceruzát is készítsünk elő, amellyel megrajzolhatjuk a szemek, az orr helyét és felragaszthatjuk a tojásra. A száj vonalát és a hajat pedig filctollal megfesthetjük. Egy lágytojástartóban vagy üres tartóra állítva ügyesen dolgozhatunk a tojással. Színes ceruzával be is pirosíthatjuk a tojások „orcáját” két oldalt!

Zsírkrétás tojások

A tojásfestés gyerekkel igen egyszerű is lehet – a főtt tojásra a gyerkőc könnyedén rajzolhat különféle mintákat zsírkrétával, csak szárítgassuk meg jól az alapot. Ha megvannak a minták, mártsuk festőlébe a tojásokat annyi időre, hogy a színek erőteljesebbek legyenek. Majd vegyük ki őket és szárítsuk meg papírtörlőn.

Szivacsmintás tojások

A főtt tojások mellett szivacsra, akril- vagy temperafestékre lesz szükségünk, egy kis tálka vízre, valamint műanyag tálra, amelyet palettának használhatunk.

Szintén a legokosabb lágytojástartóban vagy kiürült tojástartó tetején festeni. A már használaton kívüli szivacsot vágjuk több darabra, ahány színnel dolgoznánk. Mártsuk vízbe, majd csavarjuk ki kellően. Egyik tálkába nyomjunk festéket és ebbe mártsuk a szivacsot, majd óvatosan nyomkodjuk körbe vele a tojást. Érdemes figyelni arra is, mekkora lyukú a szivacs, mert ezzel különösen érdekes mintákat tudunk létrehozni. Várjuk meg, míg a tojás egyik fele megszáradt, aztán fordítsuk meg a tartóban és fessük be a másik részét is.

Úgy is mutatós tojásokat alkothatunk, ha először festőlébe mártjuk őket, majd a száradás után dolgozunk rajta a szivaccsal!

husveti_tojasfestes

Matricás tojás

Az egyik legkönnyebb és gyermekekkel is egyszerűen kivitelezhető tojásfestési technika, ha választott festőlevekben megadjuk a tojás alapszínét, majd a különféle matricák, díszkövek, dekorüzletekben kapható kiegészítők rátapasztásában már a kicsik is nagyon ügyesek lehetnek. Találjuk ki a legkülönfélébb ötleteket!

Tojásfestés természetes anyagokkal

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php