Húsvét: ne ajándékozzunk élő állatot!

Állatvédelmi szempontból aggasztó, hogy már néhány száz forinttól kapható kiscsibe vagy nyuszi, ami az ünnepi készülődés közepette felelőtlen élőállat vásárlásra ösztönözheti az ünnepre készülőket.

Egy kedves kis nyúl, vagy éppen egy pihés kiscsibe érdekesnek tűnő ajándék lehet, de igazából nem az! Az ünnep perceiben fénylő csibe vagy nyuszi a szürke hétköznapokban (a szükséges állandó gondoskodás, a költségek, az időhiány miatt) unott teherré válhat. A felelőtlenül megvásárolt élő ajándék az ünnepeket követően gyakran kerül utcára, menhelyre, kukába. Az állatok érezni (örülni, szenvedni), éhen halni képes élőlények, tartásuk felelősséggel jár, nem lehet unott teherként a könyvek mellé, a polcra dobni őket.

Az állatvédő szervezetek leginkább húsvét után szembesülnek a tömegesen feleslegessé váló állatok problémájával. Megelőzéssel és környezettudatos vásárlói szokásokkal tehetünk az állatok védelméért! Ne vásároljunk élő állatot ajándékba!

húsvét

Mit ajándékozzunk élő állatok helyett húsvétra?

Válasszunk gyermekünk, családunk számára megehető édességet vagy plüssfigurát, ajándékutalványt, saját készítésű tárgyakat (pl. hímes tojást). Ha élő állatokra vágyik a gyermek, elvihetjük valamelyik állatkertbe, ahol megsimogathatja, etetheti, megismerheti közelebbről is az állatokat.

Forrás: