Hurrá, mindjárt itt a grillszezon! Felkészültél már?

Napos hétvégéken már bátran ki lehet pakolni a szabadba és áthívni a barátokat egy jó kis sütögetésre. De mi kell ahhoz, hogy igazán jól sikerüljön a kerti parti?

Míg alapvető, hogy megfelelő hús és recept nélkül nem kezdünk neki a grillezésnek, Serényi Zsolt, a Tetovált Séf szerint az még fontosabb, hogy mivel tüzelünk. Azt vallja: az igazi grillezés élményét a faszénparázs adja.

„Szerintem a tüzelő fontosabb, mint maga a grillező berendezés, épp ezért használok faszenet” – mondja Serényi Zsolt. „Szeretem a természetes anyagokat és a fatüzelést, viszont a faszén jobb, mint a fa, mert kiszámíthatóbb és biztonságosabb. A fára nagyon oda kell figyelni, a füstje rossz minőségű lehet, kipattoghatnak a szikrák, nehezebb begyújtani, nem egyenletesen ég le. Van egy jó tanácsom a kezdő grillezők számára: lehet minden patent, ha nem jó a szén! Ha valaki ügyes, jó alapanyaggal dolgozik és minőségi faszénnel, akkor jó eredményt fog elérni, szinte mindegy, milyen berendezést használ hozzá!” – teszi hozzá a séf, aki saját hamburgerezőjében csak Hargitai Bükkfaszénen süt.

A faszénkészítésnek évszázados hagyománya van Erdélyben, hosszadalmas és komoly tudást, odafigyelést igénylő munka a minőségi tüzelő előállítása.  Vannak családok, akik nemzedékről nemzedékre adják a tudást, ami a legjobb minőségű faszén eléréséhez szükséges. A Hargitai Bükkfaszén kiváló minőségét régóta elismeri a szakma: rendszeres megrendelő többek közt a Szeráj, török étterem és a Pomodoro is, a Vitéz Kürtős pedig 15 éve erdélyi faszénen készíti isteni kürtőskalácsait.

A faszénparázson való grillezésben az egyik legjobb dolog az elkészült étel különleges aromája, amely nagyban függ a tüzelőtől: egy gáztűzhelyen készült húsnak sosem lesz olyan telt, ízletes aromája, mint egy igazán jó minőségű faszénen sült ételnek. A legjobb minőségű faszén keményfából készül – például bükkfából – és mivel nem füstöl, nem pattog, csak süt, bárhol grillezhetünk vele, akár az erkélyen is!

 „Csak ajánlani tudjuk a bükkfaszenet annak, aki szeret grillezni, mert könnyebben kezelhető anyag, mint a fa, lassan ég le, így kiváló a hőleadása” – mondja Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős és a Hargitai Bükkfaszén ügyvezetője.

„Évek óta foglalkozunk kürtőskalács-sütéssel, pontosan tudjuk, mi a különbség faszén és faszén között, ezért a legszebb és legjobb kürtőskalácsok sütéséhez mindig is kizárólag a legjobb minőségű bükkfaszenet kutatjuk fel és használjuk. Az ételeken érezhető a bükkfaszén füstjének kellemes aromája, mely túlmutat azon, hogy teljesen más az íze egy szabad tűzön készült, grillezett fogásnak, mint egy gázon, serpenyőben készültnek. Egy minőségi faszén nagyon sokat tesz hozzá az ízélményhez. Jó szénen élmény a grillezés, a Hargitai Bükkfaszénnel a kerti parti is csak jól sikerülhet!” – teszi hozzá a szakember.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.