Valami illatozik!

Beszélnek a szerelem kémiájáról, csábító illatokról. Ezek valóban léteznek, több tudományos vizsgálat is igazolja.

A szagingereket az orrból az agy szaglógumójába továbbító neuronok szoros kapcsolatban állnak a limbikus rendszerrel, amely az érzelmeket felügyeli. A szagok tudattalan érzelmi válaszokat váltanak ki, mielőtt az agy külső részére, a tudatos értékelésért felelős agykéregbe jutnának.

Az állatok feromonokat választanak ki, hogy fiziológiai vagy viselkedésbeli választ hívjanak elő ellenkező nemű fajtársukból. Az embereknél különféle mirigyek, köztük a mellbimbók körül, a nemi szerveknél és a hónaljban található, az állatok bűzmirigyével rokon apokrin mirigyek tejszerű váladéka, nagyjából 200 vegyületet tartalmaz.

A vegyületek aránya személyenként eltérő, és ezeket az anyagokat a bőrön élő baktériumok egyedi illattá alakítják. A férfiak és a nők jellegzetes illatát, a nemi hormonok eltérő aránya szabja meg. Hogy mennyire vonzó számunkra más illata, és milyen hatással bírnak az emberi csáberő jellegzetes szagmintái, azt számos tudós, különböző kutatásokkal igazolta.

Illatlenyomatok hatnak a tudatalattinkra

Egy 2005-ös amerikai tanulmány szerint, a szaglás segít meghatározni partnerünk nemi irányultságát is. Az egyik jellemző, amit minden valószínűség szerint fölmérünk a szag alapján, a másik ember immunrendszerének állapota.

Ivanka Savic, a stockholmi Karolinska Egyetemi Kórház idegtudósa kollégáival kimutatta, hogy legalább két nem-gáznemű vegyület – egyiket a férfiak, másikat a nők választják ki – jellegzetes agyi aktivitást vált ki az ellenkező nemű személyekből. E vegyületek egyike, az androsztadienon – amely a férfi verejtékben és a spermában fordul elő – segíthet, hogy a nők kellemes hangulatba kerüljenek.

2007-ben egy amerikai és egy izraeli idegtudós, Claire Wyart és Noam Sobel megállapította, hogy az androsztadienon illata – amely leginkább a pékélesztő szagára emlékeztet – javította a kísérletbe bevont 21 heteroszexuális nő hangulatát, és fokozta a nemi vágyukat. Az androsztadienon megemelte a kortizol stresszhormon szintjét is a nők nyálában.

A chicago-i Northwestern Egyetem pszichológusai azt vizsgálták, hogy mennyire határozza meg az első benyomás kialakítását az illat. Arra jutottak, hogy csupán leheletnyi illatnyomok döntenek arról: szimpatikusnak vagy taszítónak találunk-e egy viszonylag semleges arcot.

Ez a tudat alatti hatás azonban csak akkor lép fel, ha az illat az ingerküszöbünk alatti intenzitású, tehát valójában tudomást sem szerzünk róla. Abban az esetben, ha már intenzívebb illattal találkozunk, ez az esetleges előny eltűnik. A vizsgálat eredménye arra is bizonyítékul szolgál, hogy a tudat alatti hatások milyen erősen tudják befolyásolni a másokról kialakított véleményünket.

Feromonos parfüm = biztos vonzerő?

Már régóta tudjuk, hogy a szagok rendkívül fontos szerepet töltenek be az állatok párzásában: a nőstények által a peteérés környékén kibocsátott illatanyagok befolyásolják a hímek tesztoszteronszintjét. A nők világszerte többmilliárd dollárt költenek évente egzotikus illatú parfümökre és testápolókra, hogy ezzel vonzzák magukhoz párjukat.

Egy amerikai egyetem kutatócsoportja arra kereste a választ, hogy a feromon vegyületekkel dúsított parfüm alkalmazása után kialakult hatás, eltér-e attól a parfüm dezodortól, amelyben nem találhatók meg a csodavegyületek. A feromonos illatszerhasználók arról számoltak be, hogy jelentősen több bókot kaptak, udvarlási gesztust éltek át, mint régebben.

Manapság rengeteg feromonnal dúsított parfüm kerül piacra. A csáberejük növelésére törekvők sokszor alkalmaznak feromonos parfümöket, hogy fokozzák hódítási esélyeiket, azonban még egyetlen objektív vizsgálat sem mutatta ki, hogy a kellemes illaton kívül, melyet a feromonos parfümök kölcsönöznek használóiknak az önbizalom-növelő hatáson kívül van-e tényleges fiziológiai hatásuk.

szexualis elet

Vérszagra gyűl a férfi vad

Kenceficék ide, parfümök oda a Floridai Állami Egyetem pszichológusainak kutatásai szerint a nők leghatásosabban természetes illatukkal tudnak párt találni. Női önkéntesek három napon át viselt pólóit szagoltatták meg férfiakkal, majd utóbbiaktól nyálmintát vettek a tesztoszteronszint meghatározására.

A peteérés környékén lévő nők pólói jelentősebb tesztoszteronszint-emelkedést váltottak ki, mint a ciklusuk más szakaszában lévő nők ruhadarabjai, illetve a kontrollként alkalmazott, senki által nem viselt pólók. Emellett a férfiak a ciklusuk közepén tartó nők természetes illatát értékelték a leginkább vonzónak.

,,Ez az első olyan vizsgálat, amely közvetlen bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a nők peteérésével együtt járó szagváltozás biológiai választ vált ki a férfiakban” – jegyezték meg a szerzők. Más szavakkal, a termékenységet jelző illatokra adott biológiai válasz elősegíti a férfiak párválasztását.

Az illatszeripar termékei segíthetnek a kiválasztott figyelmének megragadásában, ám az ápolt, természetes és nőies illatukkal tudnak a leginkább hódítani a párra váró hölgyek.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.