Meglepő előnyökhöz jutunk a hancúrozással!

Sokat teszünk az egészségünkért is, ha „olyan hangulatban” vagyunk! S bár nyilván nem az immunrendszerünk erősítése jár az eszünkben, amikor egymásnak esünk, bizony ezt is elérjük vele!

A szex nemcsak azért jó, mert örömöt szerzünk vele a partnerünknek. Egészségünk is bőven profitál abból, ha megkívánjuk a párunkat és „ágynak esünk”! Sokaknak talán meglepő, de a szeretkezéssel a többi között erősítjük immunrendszerünket és egészséges testsúlyt tarthatunk fenn. A szexnek fizikai és lelki hatásai is vannak a szervezetre, mindez tudományosan bizonyított. Például…

-…a szex oldja a stresszt

Azzal, hogy csökkenti a vérnyomást, teljes stresszcsökkentést is elér. Egy, skót kutatók által végzett tanulmány során 24 nőt és 22 férfit vettek górcső alá, akik szexuális aktivitásukról feljegyzéseket készítettek. Stresszes szituációkba helyezték őket – mint például közönség előtti beszéd -, és figyelték, hogyan reagál vérnyomásuk a stresszre. Azok, akik előzőleg szeretkeztek, jobban reagáltak rá, mint akiknek csak hébe-hóba szexeltek.

-…a szex csökkenti a vérnyomást

Egy másik tanulmány szerint a gyakori szex alacsonyabb diasztolés vérnyomást eredményez. Ez azokra koncentrált, akik együtt is éltek szexpartnerükkel. További kutatások összefüggést találtak a nőknél a partner ölelései és az alacsonyabb vérnyomás között.

Az emelkedett vérnyomás szívkoszorúér-betegség, szívroham, vesebetegség valamint a stroke kockázatának tesz ki bennünket.

-…a szex erősíti az immunrendszert

A jó szexuális egészség jobb fizikai egészséget eredményez. Ha valaki egyszer vagy kétszer hetente szeretkezik, magasabb az immunoglobulin A- vagy IgA antitest szintje,  amely megvéd a megfázástól vagy egyéb fertőzésektől. Kutatók 112 olyan kollégista nyálából vettek mintát (mely tartalmazott IgA-t), akik előzőleg beszámoltak róla, milyen gyakran szeretkeznek. Abban a csoportban, amelynek tagjai sűrűbben éltek szexuális életet – heti egy-kétszer -, magasabb volt az IgA szint, mint azoknál, akik a heti egy alkalmat sem tartották be vagy egyáltalán nem szeretkeztek az utóbbi időben. De még azoknál is magasabb volt az IgA szintjük, akik nagyon gyakran éltek szexuális életet, 3-4-szer a héten.

Fotó: 123rf.com

-…a szex edzésnek is tekinthető

A szeretkezés kiváló módja a testmozgásnak. Munkát igényel, hogy jól csináljuk, fizikai és pszichológiai szempontból egyaránt. Mozgás formájában a szex javítja a szív- és érrendszer fittségét, az erőnlétet, rugalmasságot és egyensúly érzéket, nem szólva a lelki egészségről.

-…a szex kalóriát éget

Harminc percnyi szex 85 kalóriát vagy ennél is többet éget el. Nem tűnik olyan soknak, de 42 fél órás szex már 3570 kalória, több mint elég ahhoz, hogy egy kilót leadjunk. A szexszel elégetett kalória megegyezik azzal a mennyiséggel, mintha óránként 3 kilométert gyalogolnánk. Ha pedig egy alkalommal nemcsak 30 percet szexelünk, az eredményt csak fokozzuk…

-…a szex javítja a kardiovaszkuláris egészséget

Bár van, aki azon aggódik, hogy az erőfeszítések szex közben stroke-ot okozhatnak, ez nem így van – tudósok szerint a szeretkezés gyakorisága nem függ össze az agyvérzéssel: a tanulmány, amely erre az eredményre jutott, 914 férfi egészségét követte 20 éven át.

De a szívre gyakorolt jó hatás itt nem ér véget. Kutatók szerint heti 2 vagy 3 alkalom csökkenti a halálos szívroham esélyét a férfiaknál, összehasonlítva azokkal, akik még havi egyszer sem szeretkeznek.

-… a szex erősíti az önbecsülést

Ez az egyik a 237 ok közül, amelyet az emberek összegyűjtöttek a kérdésre: miért is szexelnek. Azok is, akiknek eleve megfelelő az önbecsülése, azt mondják: időnként szexelniük kell ahhoz, hogy még jobban érezzék magukat a bőrükben. A jó szex egyébként az önbecsüléssel kezdődik és növeli is azt. Különösen, ha a szeretkezés szeretettel és közeliséggel teli.

-…a szex növeli a jó közérzetet

A szeretkezés, mint minden, ami erősíti az intimitást, a szeretetet, nemcsak növeli az önérzetet, de a jó közérzetre általában is előnyös hatással bír. Tanulmányok szerint azok az emberek, akiknek erős a szociális hálózatuk (ebbe beleértendő a szerelmük is), egészségesebbek és boldogabbak.

-…a szex javítja az intimitást

A szeretkezés és az orgazmus növeli az oxitocin nevű hormon termelődését, vagyis a szerelemhormonét, mely a kötődést és a bizalmat is erősíti. Kutatók 59, menopauza előtt álló nőn végeztek tesztet – az után, hogy párjukkal ölelkeztek és szerelmeskedtek. Kiderült, hogy minél közelebb érzik a partnerükhöz magukat, annál magasabb az oxitocin szintjük. Ezt a magas szintet a nagylelkűséggel is összefüggésbe hozták már, vagyis ha fokozottan jelentkezik nálunk ez a tulajdonság, azt is köszönhetjük a szerelem hormonnak.

-…a szex csökkenti a fájdalmat

Az oxitocinnak köszönhetően endorfin szabadul fel és a fájdalom is csökken. Ha azt vesszük észre, hogy fejfájásunk, ízületi problémánk vagy premenstruációs tüneteink enyhülnek szex után, az a magasabb oxitocin szint miatt van.

Egy, a „szerelem hormon” kapcsán, 48 önkéntessel végzett vizsgálat rámutatott, hogy a fájdalomérzetet valóban mérsékeli az oxitocin: a résztvevőkkel oxitocin gőzt lélegeztettek be, majd megszúrták az ujjukat. Azoknál, akik belélegezték a hormont, a fájdalomérzet a felére csökkent.

-…a szex csökkenti a prosztata rák kockázatát

Ausztrál kutatók szerint a gyakori ejakuláció, különösen a huszonéves férfiaknál, későbbi életük során mérsékeli a prosztatarák rizikóját. Amikor olyan férfiak egészségét követték nyomon, akik egy részét prosztatarákkal diagnosztizálták, másik részüket pedig nem, nem találtak összefüggést a betegség és a szexpartnerek száma között, amint elérték a 30-, 40- illetve 50. évüket. Ám arra jöttek rá, hogy azon férfiak esetében, akiknek a 20-as éveikben heti 5 vagy ennél is több ejakulációjuk volt, harmadára csökkent a későbbi rák kialakulásának esélye.

Egy másik tanulmány szerint a havi 21 vagy ennél több ejakuláció csökkenti a prosztatarák valószínűségét idősebb férfiaknál – náluk sokkal kisebb az esély, mint a havi 4-7 ejakuláció esetében.

-…a szex erősíti a medencefenék izmait

Ismert, hogy a nőknél a medencefenék erősítő gyakorlatok – Kegel torna – szex közben nagy előnyökkel járnak. Ezt a területet azért is érdemes erősíteni, hogy minimalizáljuk az inkontinencia esélyét életünk későbbi szakaszában. Olyan ez, mint amikor meg akarjuk gátolni a vizelet folyását – számoljunk háromig, és csak utána engedjünk utat neki.

-…a szex segít jobban aludni

A szeretkezés során felszabadult oxitocin segíti az alvást. Ha pedig eleget és jól alszunk, az számos előnnyel jár – egészséges súlyt tarthatunk fenn és megfelelő lesz a vérnyomásunk.

-…a szex fizikai aktivitásként is alvássegítő

A közösülést a testmozgás oldaláról is meg lehet közelíteni: segít relaxálni és jobban aludni, hormonális hatásain túl. A gyakran mozgók alvása ugyanis kielégítőbb és nyugodtabb!

Olvasd el ezt is!

Száraz szex: a leggyakoribb kérdések

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php