Létezik barátság a szakítás után?

Létrejöhet vajon barátság szakítás után? A válasz nem is olyan egyszerű. Miért ne lehetne valaki barátságban az exével?

Egy kapcsolat alapszabályai

Vannak bizonyos szabályok arra vonatkozóan, hogy hogyan kell viselkedni egy kapcsolatkezdetén és végén. Weblapok és népszerű pszichológiai könyvek százai, barátok és családtagok mind kifejtik véleményüket azzal kapcsolatban, hogy mit szabad és mit nem szabad csinálni, ha az exről van szó. Erről szól szinte minden romantikus vígjáték és TV show a Szex és New York-tól a Swingerek-ig.

Az igazság az, hogy nincs olyan válasz, ami mindenkinek minden helyzetben jó lenne. Alapvetően sok érv szól amellett is, hogy maradjatok barátok az exeddel, de amellett is, hogy megszakítsatok minden kapcsolatot. Minden kettőtöktől függ – hogy hogyan éreztek egymás iránt, mennyit szenvedtetek a szakítástól, és mit tartotok helyesnek. A helyzetet mindenesetre nem lehet önkényes módon kezelni. Bizonyos dolgokat fontos figyelembe venni.

Milyen érzéseket váltott ki belőled a szakítás?

Bizonyos esetekben a szakítást mindkét fél akarja, de a gyakoribb az, ha az egyik fél a kapcsolat fenntartását, míg a másik a lezárását szeretné inkább. Barátnak maradnikönnyebb annak, aki kevesebb fájdalmat él át szakításkor. Ennek az az oka, hogy annak, aki a párkapcsolat végét szeretné, kényelmes lehet a baráti viszony. De egy olyan személynek, aki többet akar, ez csak még több fájdalmat okoz.

Hogy érzed magad, amikor beszéltek?

Akinek összetörték a szívét, nagyon keserédes lehet az exével való kapcsolattartása. Időnként jó érzés lehet a beszélgetés, de ez még több fájdalom okozójává is válhat. Olyan érzéseket ébreszthetnek, amelyek miatt többre vágyhatsz, újra reménykedhetsz, vagy újrafelszakíthatják a sebeket, amelyek már gyógyulásnak indultak.
Elég, ha hallasz az exedről vagy meglátod a posztját a Facebook – ez már elronthatja a napodat. Ha észrevennéd, hogy ez történik veled, akkor job , ha egy időre megszakítod vele a kapcsolatot. Ha viszont a beszélgetésektől nem érzed magad rosszabbul és nem tartod szükségesnek az időt a felépüléshez, az talán azt jelenti, hogy működhet a barátság köztetek.

baratsag2

Hogyan értékeled a jelenlétét az életedben?

Néha olyan emberrel randizunk, akivel kapcsolatban később rájövünk, hogy több szempontból sem lennének megfelelőpartnereink: legyen szó párkapcsolati, baráti vagy akár csak ismerősi viszonyról. Talán nem találtátok meg a közös hangot vagy teljesen más értékrendetek van. Mások viszont amint feltűnnek az életünkben, azonnal tudjuk, hogymindig magunk mellett akarjuk tudni őket, talán mert kedvesek, törődőek vagy szimplán csak nagyon viccesek.

Mindig kérdezd meg magadtól, hogy érdemes-e tartani az adott személlyel a kapcsolatot. Ha a válasz igen, gondold át, hogy van-e értelme pont most barátoknak lenni vagy az egészséges baráti viszony kialakulásához szükséges-e előbb egy kis idő. Az átmenet egy intim kapcsolatból barátságba valószínűleg valamennyi időt igénybe fog venni. Nehéz ilyenkor „újraprogramozni” magatokat, különösen, ha hosszú ideig tartott a párkapcsolat.

Mit érzel, amikor nem hallasz az exed felől?

Azon kapod magad, hogy arra vársz, hogy hallj felőle valamit? Hogyan viselkedsz, ha nem hív fel vagy nem ír e-mailt? Jól figyelj azokra a gondolatokra és érzésekre, amik a hatalmukba kerítenek ilyenkor. Ha megszakítod az exeddel a kapcsolatot, akkor nem kell, hogy várd a hívásást, és így ideiglenesen időt nyerhetsz a felgyógyuláshoz, az ismerkedéshez és ahhoz, hogy eldöntsd, működhet-e a barátság köztetek. Hallgass a sajátgondolataidra és érzelmeidre! Ez minden másnál többet árul el a megoldásról.

Forrás: https://napidoktor.hu/