Hormonzavarra utalhat, ha nem kívánja a szexet

A szex a mindennapi élet szerves része, épp ezért okoz lelki és párkapcsolati gondokat az, ha valaki huzamosabb ideig nem kívánja.

Bár gyakran a felek elhidegülésére vezethető vissza, azonban meglehet, hogy betegség húzódik a háttérben. Milyen hormonális problémák okozhatják az összebújások hanyagolását?

Fotó: 123rf.com

Pajzsmirigy alulműködés

pajzsmirigy alulműködés szinte az egész szervezet működésére hatással van, így nem meglepő, ha a nemi élet alakulását is befolyásolja. Tünetei közt leggyakrabban a túlsúly, a székrekedés és a krónikus fáradság szerepel, azonban többen számolnak be libidó csökkenésről, valamint hüvelyszárazságról is. Nem ritka azt sem, hogy a menstruációban zavar áll be. Bár a szexuális étvágy csökkenése esetén sokszor nem gondolnak pajzsmirigy problémára, így általában más panaszok hívják fel rá a figyelmet, viszont jó hír, hogy gyógyszeres kezeléssel a libidó újra helyreáll.

Prolaktin túltermelődés

„A magas prolaktin szint mind a nők, mind a férfiak esetben a szexuális vágy hiányát okozza. A hormon eredetileg a terhesség a szoptatás ideje alatt fontos, mivel serkenti a tejelválasztást, így ekkor érthető mód megnő a mennyisége. Azonban ha normál esetben is az elfogadott tartományon túl mozog, az impotenciát, illetve hüvelyi szárazságot, esetenként meddőséget eredményezhet. Gyakori tünete a magas prolaktin szintnek a tejcsorgás, valamint menstruációs zavarok is”- mondja Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológus főorvosa.

Fotó: 123rf.com

Alacsony tesztoszteron és ösztrogén szint

Bár a tesztoszteront férfi hormonként emlegetik, ennek ellenére a nőknél is termelődik. Amennyiben nincs belőle elegendő mennyiség, az mindkét nemnél szexuális problémákat eredményezhet. Továbbá – akárcsak a tesztoszteron-, az ösztrogén szintje is befolyásolja a nemi vágyat (ezért mérséklődik sokaknál az étvágy a menopauza után). Így ha csökken a libidója, érdemes lehet az okait a nemi hormonoknál keresni.

Mellékvese gyengén teljesít

A szakértő szerint sajnos a mai, túlságosan is stresszes világban nem is olyan ritka az, hogy a mellékvese kifárad. A probléma tünetei közt fáradékonyság, alacsony vérnyomás, menzesz zavar jelentkezhet, ráadásul könnyen vonhat libidócsökkenést is maga után.

Bajt jelez, ha fájdalmas a szex!

Forrás: Budai Endokrinközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.