A jó házasság 5 titka

Mi kell a jó házassághoz? – ezt a kérdést alighanem sokan feltették már maguknak. Talán az egyforma érdekek, közös célok vannak az első helyen? Tévedés. Az első a kommunikáció – a Cornell-i gerontológus, Karl Pillemer kidolgozta a jó házasság receptjét.

Az öregek tudják az igazi választ! Karl Pillemer neves gerontológus a közelmúltban fejezte be nagyszabású tanulmányát, mely arra hivatott választ adni: mi az az 5 dolog, mely a jól működő házassághoz elengedhetetlen.

Mélyinterjúkat készített hosszú, sikeres házasságban élő emberekkel. Több mint 700-an válaszoltak kérdéseire, akik összesen 40 ezer éve kötötték meg a frigyüket. Pillemer számos részletet érintett, így például arról faggatta az időseket, hogy hogyan találjuk meg a hozzánk illő partnert, tanácsokat jegyzett fel tőlük a szerelem- és a párkapcsolat minden témájában. Az ezt követő interjúkban, melyek résztvevői 30, 40, 50 vagy még több éve voltak házasok, abba is betekintést nyert, hogyan lehet felülkerekedni a problémás időszakokon.

középkorú

Az interjúalanyok átlagéletkora 77 év volt – 58 százalékuk nő, 42 százalékuk pedig férfi. Az átlagos házassághossz 44 esztendő – a legrégebben együtt levő pár pedig 76 évvel ezelőtt kötötte össze az életét.

Karl Pillemer a leggyakrabban előforduló válaszokat és tanácsokat gyűjtötte csokorba – majd összeállította a jó házasság 5 legfontosabb tanácsát.

Lássuk hát ezeket!

1.Tanuljunk meg kommunikálni!

Hány egykori párkapcsolatunk ment tönkre azért, mert a kommunikáció egyszerűen megszakadt? Talán mindegyik emiatt futott zátonyra? Nos igen, kommunikálni egymással meg kell tanulni. Ha azt szeretnénk, hogy hosszú ideig tartson a házasságunk, ki kell beszélni a problémákat, a gondokat és meg kell oldani őket.

2.Ismerjük meg jól a párunkat, mielőtt megházasodunk

Annak ellenére, hogy a Pillemer által megkérdezett emberek mai szemmel meghökkentően fiatalon házasodtak, ők valójában ez ellen emelték fel a szavukat. Azt tanácsolták, ne házasodjunk meg addig, amíg nem ismerjük meg jól a társunkat és nem áll a hátunk mögött kellő mennyiségű tapasztalat. Úgy pedig nem szabad házasodni, hogy azt várjuk, majd idővel megváltoztatjuk a partnerünket…

párkapcsolat2

3.Törődjünk a házasságunkkal, mint egy törhetetlen, örökre szóló kötelékkel

Sokan az emberek közül nem veszik igazán komolyan a házasságot. Vagyis, néha elég egy banális ok ahhoz, hogy a válóperes ügyvéd előtt találják magukat. Ahelyett, hogy a frigyet úgy tekintenénk, mint egy önkéntes partnerkapcsolatot, amely addig tart, ameddig a szenvedély, az idősek olyan gondolkodásmódot javasolnak, melyben az elkötelezettséget tiszteletben kell tartani, akkor is, ha a pár hamar valamilyen akadályba, problémába ütközik. Sokan küzdöttek, szenvedtek boldogtalan időszakokon keresztül is a megkérdezettek közül – de találtak lehetőséget a megoldásra és jutalmuk egy kiteljesedett, szép, hosszú ideje tartó házasság lett.

4.Tanuljunk meg csapatban dolgozni

Természetesen, házasságkötésünk után is önálló emberek leszünk, de az életünk fontos döntéseit együtt kell meghoznunk, ahogyan a gondokat is közösen oldjuk meg.  Minden nehézség, betegség, visszaesés, amely a pár egyik tagjával történik, a másik felelőssége is lehet – mondja Pillemer.

szerelem3

5.Olyan partnert válasszunk, aki hozzánk hasonló

Az ellentétek vonzzák egymást – szól a mondás, de az az igazság, hogy ha valóban olyannal kötjük össze életünket, aki tökéletes ellentétünk, akkor csak okot adunk magunknak arra, hogy gyakran verjük a fejünket a falba! A házasság sokkal egyszerűbb, könnyebb olyan emberrel, akivel hasonló a hátterünk, érdeklődésünk és céljaink. Az alapvető értékek mindig előkerülnek, különösen vitás kérdésekben – ez is nagyon lényeges, tehát lehetőség szerint ne olyat válasszunk, akinek teljesen más az értékrendje, másként gondolkodik a gyermeknevelés-, a pénzköltés- vagy akár a vallás kérdéseiben.

Forrás: https://napidoktor.hu/