Hozzuk meg szegfűszeggel a karácsonyi hangulatot – Recepttel

A hidegben jóleső finomságok elengedhetetlen alapanyaga a szegfűszeg. Legyen szó narancsról, almáról vagy egy bögre forralt borról.

Az ünnepi asztalról nem hiányozhatnak az ízletes sütemények. A szegfűszeggel pedig igazi karácsonyi hangulatot varázsolhatunk.

Az apró növényhez valójában egy egész fa tartozik. Viszont számunkra inkább a szárított, szegekre emlékeztető szegfűszeg ismeretes. A szárítás során nyeri el ezt az alakot, bár nevét elsősorban nem innen kapta. Az eljárás során ugyanis a piros virágbimbókat pálmalevélbe csavarják és szögre akasztva várják, hogy elillanjon belőlük az élet.

A szegfűszeg nem csak egész, hanem őrölt formában is ékesítheti a konyhát és több szempontból sem hiányozhat a fűszerpolcról. Összekeverhetetlen íze különleges aromát ad minden ételnek a pácoktól a pudingokig. Emellett pedig elengedhetetlen alaptartozéka minden házipatikának.

Nem csak szeg-, de gyógyfű is

A növény virága illóolajban gazdag, mely gyógyászati célokra használható. Antibakteriális, ezért érzéstelenítő és csíraölő hatást vált ki a szervezetben. Jót tesz a fájó, émelygő gyomornak, étvágygerjesztő és az emésztést is segíti. A szájüregben sok szempontból jótékony. Csökkenti a gyulladást, csillapítja a fogfájást, sőt érzéstelenítőként is alkalmazható. Ezek után nem kell meglepődni, hogy hamar elterjedt az egész világon és szinte minden ország konyhája használja az ínycsiklandozó falatok elkészítésénél.

szegfüsz2

Szegfűszeges gyümölcskenyér

Az ünnepi asztal dísze és az egész család kedvence lesz ez a karácsonyi különlegesség. A gyümölcskenyér hozzávalói: 4 tojás, 20 dkg cukor, 2 evőkanál méz, 1 kiskanál szódabikarbóna, 25 dkg liszt, só, 1-1 kiskanál őrölt fahéj és szegfűszeg, 5 dkg mazsola, 5 dkg aszalt gyümölcs vagy birsalmasajt, 1 evőkanál liszt, 10 dkg dió és a forma kikenéséhez vajra és lisztre van szükség.

Elkészítése

Az egész tojásokat a cukorral habosra keverjük. Majd a mézet és a szódabikarbónát a liszttel együtt hozzáadagoljuk. Ezt követi a karácsonyi fűszerzuhatag: a szegfűszeg és a fahéj egy csipetnyi sóval. A következő lépés az aszalt gyümölcsök felkockázása és lisztbe forgatása. A mazsolával és a dúrvára darált dióval ugyanezt megismételjük. Az így kapott masszát a kikent, liszttel beszórt őzgerincformába öntjük. A sütőt 200 fokra melegítve 35 perc alatt készül el a szegfűszeges gyümölcskenyér.  Miután kihűlt, felszeletelve, fajéj rudakkal díszítve tálaljuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.