Hosszú hétvégés böjt

Ha úgy érzed, a stressz és a rohanás, pihenés-mentes életmód elszívta minden életerődet, illetve a gyakori nassolások nyomai láttán elszomorodtál, akkor eljött az ideje, hogy belevágj egy rövid, de annál hatásosabb tisztító-kúrába.

Az idő rövidsége miatt a léböjt, vagy zöldség-gyümölcs napok lehetnek a leghatékonyabbak. A léböjt lényege, hogy időtartama alatt nem veszel magadhoz szilárd táplálékot (a kúra során kizárólag folyadékot, illetve sűrű, de folyékony halmazállapotú gyümölcs- és zöldségleveket fogyaszthatsz.

Így, mivel lecsökkented drasztikusan a bevitt energiamennyiséget, tested mozgósítja és módosítja tartalékait, aktivizálódik öngyógyító képessége (mivel tehermentesíted átmenetileg a szervezeted). Ennek a böjtnek az az előnye, hogy néhány nap alatt hatékonyan javíthatod a közérzeted hatalmas erőfeszítés nélkül.

diéta

A kúra ideje alatt 3-4 liter folyadékot is meg kell innod naponta, mely gyógyteákból, leszűrt zöldséglevesekből, friss gyümölcs- és zöldséglevekből, illetve szénsavmentes ásványvízből áll. A nap során legalább 7-szer „étkezz” (kb.2-3 óránként), amelyek között 2-3 gazdagabb turmix mindenképp szerepeljen.

Jót tesz, ha esetlegesen a 3 napot enyhe mozgással kötöd össze (pl. séta, úszás, könnyű torna), ugyanis ha felgyorsítod vérkeringésedet, a méreganyagok is gyorsabban jutnak el a tisztítást és méregtelenítést végző szervekhez. Szintén fontos, hogy pótold a szervezetedből gyorsan kiürülő vitaminokat és ásványi anyagokat, így nem árt ha minél változatosabb alapanyagokat használsz fel a levekhez, turmixokhoz.

Míg a kúra harmadik napjától már szinte kicsattansz az egészségtől, az első napokban előfordulhat fáradékonyság, álmosság, esetleg fejfájás. Ha gyengének érzed magad, elképzelhető a vércukorszint túlzott csökkenése, ilyenkor mindenképp „étkezz”, tehetsz akár 1 kiskanál mézet is nyugodtan az italodba.

Fontos, hogy a kúra befejeztével a következő napon se kezdjünk mértéktelen falásba, hanem fokozatosan térjünk vissza az általunk megszokott ételekhez. Tehát a 4. napon tanácsos már kiegészítésképp párolt zöldséget, levest, joghurtot esetleg valamilyen kevésbé zsíros husit fogyasztani.

dieta

A kúra egészséges emberek számára ajánlott, bármilyen meglévő betegség esetén dietetikussal való konzultáció szükséges!

Néhány recept ötlet:

Dinnyés  turmix: 1 görögdinnye fele, 1 citrom, 5 narancs, 20 dkg ananász.

Energia citrus mix: 1 grépfrút, 1 narancs.

Zöldség-gyümölcs turmix: 2 alma, 1 paradicsom, 1 gerezd fokhagyma.

Zöldfűszeres zöldségmix: 4 sárgarépa, kellevél, friss menta, bazsalikom, koriander.

Bogyósgyümölcs mix: 2 alma, 1 csésze bogyósgyümölcs – ribizli, szeder, áfonya, málna.

Gyömbéres zöldségturmix: 1 cékla, 1 zellerszár, 1 szelet gyömbér, 2 citrom, egy szelet hagyma.

Grépfrút mix: 2 barack, 3 piros húsú grépfrút.

Frissítő gyümölcskoktél: 3 alma, 1 citrom, 1 narancs, 1 db barack

Vegyes koktél: 1 sárgarépa, 1 zellerszár, 1 retek, 1 cékla.

Forrás: