Hőségriadó a testnek – Így vészeld át a kánikulát!

Tikkasztó hőség? Forró nappalok és elviselhetetlenül meleg éjszakák? Legszívesebben egész nap a légkondicionált irodában, vagy a strandon töltenénk az időnket? A meleg, az állandó izzadás bizony mindannyiunk szervezetét kimeríti, arról nem is beszélve, hogy a nagy forróságban akár napszúrást is kaphatunk, ha nem vigyázunk. Pánikra azonban semmi ok, pár trükkel elviselhetőbbé tehetjük az izzasztó napokat, és elkerülhetjük a napszúrást is.

Ne vegyük félvállról a tűző nap hatását!

„Ha a legforróbb órákban tartózkodunk a tűző napon, könnyen megtörténhet, hogy napszúrást kapunk, ritkább esetben a hőguta veszélye is fennáll, amelynek kialakulását fokozza, ha a nagy melegben fizikai munkát is végzünk. Hőguta során a test nem tudja leadni a felesleges hőt, túlmelegszik, a testhőmérséklet emelkedése pedig akár életveszélyes is lehet. Szédülés, eszméletvesztés, szapora pulzus, nehézlégzés és izomgörcs is jelentkezhet. A beteget ilyenkor vigyük árnyékos, hűvös helyre, könnyítsünk ruházatán, és mielőbb kérjük orvos segítségét” – mondta dr. Nagy-László Nóra, az Év magánrendelőjének választott Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi orvosigazgatója.

nyaralás, napozás, relax

A napszúrást főként a tűző napsugarak okozzák, tünetei pedig enyhébbek, de nagyon kellemetlenek: hőemelkedés, hidegrázás, fejfájás, hányinger, hányás, levertségérzet. A hűvös, elsötétített szoba, a csend, a hűsítő zuhany mind segíti a tünetek enyhülését. A napszúrás és hőguta elkerülése érdekében tartózkodjunk minél többet az árnyékban. Ha pedig a napon vagyunk, lehetőleg viseljünk világos színű fejfedőt, könnyű ruhát, és igyunk elegendő mennyiségű folyadékot!

Víz, víz és még több víz!

Kánikulában testünk fokozott verejtékezéssel hűti önmagát, amihez elengedhetetlen a megfelelő folyadékpótlás. Ilyenkor naponta 3-4 liter folyadékra is szükségünk lehet. De mit is kéne innunk valójában? Ha eddig főként a cukros, adalékanyagokkal dúsított üdítőket fogyasztottuk, akkor azt gyorsan felejtsük el! A tiszta víz kiválóan oltja a szomjúságot, és nincs benne cukor sem, ami felpörgeti szervezetünket. Ha pedig unjunk már a csapvíz ízét, facsarjunk bele citromot, vagy igyunk ásványvizet,  100 %-os gyümölcslevet.

A kánikulában legtöbbünk semmi másra nem vágyik, csak egy jéghideg üdítőre, de a tévhittel ellentétben ez csak pár percig tartó felfrissülést hoz. A nagy melegben a túl forró italoknak sincs kedvező hatásuk, ám arra vonatkozóan, hogy pontosan milyen hőmérsékletű italt fogyasszunk, a szakértők sem találták még meg a pontos választ. A hangsúly a rendszeres folyadékpótláson van, ennek érdekében igyunk minél több vizet!

víz

Néhány tipp a forró napokra:

  • Viseljünk minél szellősebb, könnyedebb anyagból készült ruházatot, és kerüljük a sötét színeket!
  • Mindig legyen nálunk víz, és bátran sétáljunk át a köztereken kihelyezett párakapukon is a nagy melegben.
  • Figyeljük az időjárás-előrejelzést és a meteorológiai szolgálat által kiadott figyelmeztetéseket. Tartós melegben és hőségriadó esetén tartózkodjunk naptól óvott, hűvös, árnyékos helyen!
  • Tartózkodjunk a direkt napsugárzástól, hordjunk fejfedőt, és kenjük magunkat magas faktorszámú naptejjel!
  • Napközben zárjuk be az ablakokat, hogy a kinti forró levegő ne áramoljon be a lakásba. Lehetőség szerint a kora reggeli és esti órákban szellőztessünk.
  • Fokozott figyelemmel közlekedjünk! A melegtől kimerült szervezetünk reakcióideje lassul, ezáltal nő a balesetek kockázata.
  • Kánikula idejére ne tervezzünk nagyobb és hosszú ideig tartó fizikai munkát!
  • Fokozottan figyeljünk a gyerekekre és az idősekre, hogy a déli órákban kerüljék a napsütést, és igyanak elég folyadékot!
  • Ne feledkezzünk meg házi kedvenceinkről sem: számukra is biztosítsunk elegendő folyadékot, és sose hagyjuk őket a zárt autónkban!

Forrás: Budai Egészségközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.