Horkol, nem horkol

Elkerülhető a horkolás, ha lefekvés előtt figyelünk néhány dologra.

A horkolást a légutak szűkülete okozza, és ez az alvásnak mind a minőségét, mind a mennyiségét befolyásolja. A légutak az alvás közben felvett rossz tartás, illetve a torok lágy szöveteinek elváltozásai miatt szűkülhetnek be.

A túlsúlyos emberek általában hangosabban horkolnak, mivel a szűkületet náluk okozhatja a torok hátsó részében felgyülemlett zsírszövet. A felesleg leadásával a zsírszövet is csökken, így pedig kevesebbet is horkolnak. A helyzetváltoztatás is segíthet a problémán, például, ha a horkoló az oldalára fordul.

shutterstock_679247471

A nátha miatt eldugult orrjárat megnehezíti a légzést, a torokban vákuum keletkezik, ami horkoláshoz vezethet. Orrspray használatával a dugulás megszüntethető, a légzés könnyebbé válik.

Lefekvés előtt kerülni kell az alkoholtartalmú italok fogyasztását. Az alvás időben legyen fix és rendszeres, mivel a megszokottól eltérő alvás közben rosszabbodhat a horkolás. Nem szabad lazító hatású gyógyszert szedni, mert attól renyhébb lesz a nyelv és a torok tónusa, így megint kellemetlen hangok zavarhatják meg a nyugalmat. A dohányosok is gyakrabban horkolnak.

Forrás: Alvásközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.