Honnan jön a hang?

Sokan bosszankodnak, mert nem tudják kipihenni magukat partnerük horkolása miatt. Mielőtt belenyugodnál az állapotba, hívd fel a horkoló figyelmét a veszélyekre!

A nőknek igen komoly esélyük van arra, hogy a párjuk horkolása riassza fel őket álmukból, hiszen egyes felmérések szerint a férfiaknak közel 40 százaléka rendszeresen horkol. A hölgyeknél ez az arány megközelítőleg 24 százalék, míg a gyerekeknek egytizedét érinti ez a probléma. Mert, hogy itt valódi problémáról lehet szó, az a következmények ismeretében kijelenthető.- erről beszél dr. Augusztinovicz Mónika, a Budapesti Fül-orr-gége Központ szakorvosa.

Honnan jön a hang?

Normális esetben az orrunkon keresztül szívjuk be a levegőt, amely tisztítja, szűri és felmelegíti azt. Ha azonban ezt a rendszert, vagyis az orrlégzést valami gátolja, kénytelenek vagyunk szájon át lélegezni. A horkoló hangot a felső légutak lágy szöveteinek (torok oldalsó és hátsó falai, nyelvgyök, nyelvcsap, mandulák, lágy szájpadlás) vibrációja hozza létre.

horkolas

Ugyanis mivel alvás közben az izmok és a kötőszövetek ellazulnak, a ki-be áramló levegő mozgásba hozza a lágy szöveteket. A fő probléma ezzel az, hogy a gátolt orrlégzés miatt horkolás közben hosszabb-rövidebb ideig tartó belégzési szünetek jelentkeznek. Vagyis az alvó személy egy pillanatnyi szünet után (ez akár 1 perces is lehet) hirtelen levegő után kezd kapkodni, amely erős horkolásnál komoly alvási zavarokhoz, például alvási apnoéhoz vezethet.

Miért veszélyes az alvási zavar?

"Az éjszakai légzéskimaradás (apnoé) önmagában nem életveszélyes állapot, azonban hosszútávon súlyos következményei lehetnek. Mivel ugyanis kimaradáskor a vér oxigénszintje csökken, a széndioxidszint viszont emelkedik, ennek eredményeként emelkedik az adrenalin szint is, ami emeli a vérnyomást és a pulzust. Éppen ezért történik az, hogy hosszabb kimaradás után a horkoló szinte felugrik, és kapkodva vesz levegőt. Ez az éjszakai kis stresszreakció pedig hosszú távon is magasabb vérnyomáshoz vezet, ami a szívinfarktus és a szélütés egyik kockázati tényezője." – mondja dr. Augusztinovicz Mónika, a Budapesti Fül-orr-gége Központ szakorvosa.

Egy amerikai tanulmány szerint az apnoéban szenvedőknél az infarktus kockázata negyvenszer nagyobb, mint az egészséges embereknél. De nem is kell ilyen messze menni ahhoz, hogy belássuk, az ilyen módon zavart éjjeli alvás milyen nappali hatásokat eredményez:

– fizikai és szellemi fáradtság

magasabb vérnyomás

szívritmuszavar

horkolas_kattide7

– érzékszervek tompulása

csökkenő szexuális vágy

– pszichés problémák

Egy vizsgálat szerint a horkoló vagy alvási apnoében szenvedő személyek ötször több balestet is okoznak – nyilván a tartós fáradtság és a koncentrálási nehézségek miatt. A horkoló mellett alvó házastársak károsodásai leginkább az alváshiányban és ennek következtében kialakuló problémákban jelentkeznek.

Forrás: