A hónap gyógynövénye a közönséges galaj

A közönséges galaj  (Galium mollugo) méltatlanul elfelejtett, Maria Trebennek köszönhetően újra felfedezett növény. Nagyon hasznos, az egész mirigyrendszerünket védiPajzsmirigyproblémákra, alul- és túlműködésre is eredményesen használható. 

Jó vértisztító, ajánlott vese- és prosztatabántalmakra is.

A közönséges galaj a galajfélék (Rubiaceae) családjába tartozó lágy szárú, hazánkban gyakori előfordulású növény.

A közönséges galaj évelő tarackos növény, szára 30-100 cm magas. Szára négy élű, levelei keskenyek, szálasak, örvösek. Virágzata buga, pártája fehér.

Nyersen kipréselt levével epilepsziát kezeltek a régebbi időkben. A friss növény kifacsart levéből napi 3 teáskanállal kell ilyenkor inni.

Álmatlanság ellen egy csészével igyanak a szárított gyógyteából lefekvés előtt. Keverhetőgalagonyával, kevés mentával, citromfűvel.

A közönséges galaj teája a serdülőkori pattanásokra is nagyon jó hatással van.

Felhasználása belsőleg

Gyógyteát forrázással készítünk belőle. Pajzsmirigy működési rendellenességre a közönséges galajból kell készíteni napi egy csészével, gargarizálni napközben többször, majd a teát le kell nyelni. A leforrázott teafüvet éjszakára dunsztkötésben helyezzék a pajzsmirigyen lévő göbre, csökkenti a duzzanatot. Ezt akár két héten keresztül is végezhetik így.

galium-mollugo

A népi gyógyászatban a közönséges galajt daganatos megbetegedések megelőzésére és kezelésére is használták a növény frissen préselt levének naponta háromszori, étkezések előtt egy-egy kiskanállal való elfogyasztásával. Megelőzésre elég egy héten egyszer, esetleg kétszer alkalmazni, kezelésre folyamatos használata szükséges, amíg a probléma nem szűnik.

Pattanások ellen napi egy csészével kell elfogyasztani belőle két hétig. Ha nagyon makacs a pattanás, hosszabb ideig is fogyasztható.

galium-mollugo-2

Minden embernek hetente legalább egy csésze közönséges galaj teát kellene fogyasztania.

Felhasználása külsőleg

Gargarizálva a szájban lévő daganatok keletkezésének megakadályozására alkalmas. Bőrbetegségek kezelésére is használatos.

Forrás: http://gyorgytea.hu/