A hónap gyógynövénye a fehér akác

Azt sokan tudják, hogy a Fehér akác (Robinia pseudoacacia) teája jó köhögéscsillapító, és a kozmetikai ipar is előszeretettel használja. Nem hiányozhat otthoni gyógypatikánkból,  ezért Most ismerjük meg a hatóanyagait és begyűjtésének módját!

Gyógyhatásai

Teája jó köhögéscsillapító, enyhe vízhajtó és hashajtóként is alkalmazzák. Mivel igen aromás, ízjavítónak is keverhetjük más teákba. A kozmetikai ipar szintén előszeretettel használja. Az akác virágából készült forrázat ezen kívül kiváló nyálkaoldó, görcsoldó, nyugtató, tonizáló. Gyomor- és nyombélfekélynél az orbáncfűvel felváltva kell használni. Kúraszerűen naponta egy csészével csak addig kell inni, amíg az adott probléma nem szűnik. A szervezetet emlékeztetve a védekezésre a továbbiakban heti vagy kétheti egy csésze is elegendő. Legfontosabb tulajdonsága, hogy csökkenti a gyomorsav termelést, ezért eredményesen használható reflux betegségre.

Felhasználása

Gyógytea: mindig forrázatot készítünk a száraz gyógynövényből. Ha vízhajtásra használják, reggel igyanak meg egy csészével, székletlazításra viszont este kell fogyasztani. Gyomorsav túltermelésre naponta 1 csésze akácvirág tea ajánlott este étkezés után. Akkor se hagyják abba teljesen a tea fogyasztását, ha a gyomorégés megszűnt: emlékeztetőül időnként igyanak meg egy-egy csészével.

Köhögésre napi két csésze fogyasztása ajánlott 1-2 héten keresztül. Ihatjuk önmagában vagy más gyógynövényekkel (hársvirág, kakukkfű, szurokfű, apróbojtorján) együtt. Száraz köhögésnél hurutoldó, hurutos köhögésnél köptető hatása van. A teát mindig frissen kell elkészíteni, a langyosra hűlt forrázatot akácmézzel lehet ízesíteni. Fél óra alatt kortyolgatva fogyasszák el reggel és este.

White-Tea

Mivel csökkenti a savtermelést, ezért étvágycsökkentő hatása is van, ebből a célból keverhetjük katángkóróval. Utóbbit főzni kell, ezért azt javaslom, 2-3 perces főzéssel készítsék el a katángteát, majd ezzel a teával forrázzák le az akácvirágot. Napi 1 csészével igyanak belőle éhgyomorra, de nem tovább, mint 4 hét. Utána tartsanak egy 3-4 hetes szünetet.

Hatóanyagai

Az akác hatóanyagai a virágban találhatók. Régebben kérgét is használták gyomor- és bélfekély ellen, ma már tudjuk, hogy a kéreg toxikus anyagokat tartalmaz, ezért fogyasztása nem ajánlott. A fehér akácvirág akacin, robinin és egyéb flavonoid glikozidokat, kis mennyiségben illóolajat tartalmaz.

 akác

Gyűjtése

Gyógynövényként a május-júniusi virágzásakorgyűjtött fürtvirágzatáról lefosztott, megszárított kis virágait (Robiniae pseudoacaciae flos) használjuk.
7 kg friss virágból kapunk 1 kg szárított virágot.

  • Az akácvirág az egyik legkényesebb gyógynövény. Akkor gyűjtjük, mikor még üdék a virágok, nincsenek teljesen kinyílva. Ilyenkor erős harcban állunk a méhekkel, akik dühösen védelmezik a táplálékukat a betolakodóktól.
  • A hullott virág értéktelen, nekünk is és (sajnos…) a méheknek is.
  • A nyers virágot ember, állat is szívesen elrágcsálja, azonban nagy mennyiségű fogyasztása nem ajánlott, mert szívpanaszokat, hasgörcsöket okozhat.
  • A szárról lefosztott virágot szellős padláson, árnyékos helyen szárítsuk, vékony rétegben kiterítve tiszta csomagolópapíron, vagy ruhán. Naponta kétszer, háromszor forgassuk át, különben megbarnulnak a fehér szirmok és a növény veszít hatóanyag tartalmából. Akkor mondhatjuk kellőképpen száraznak, ha a tenyerünkön morzsolni tudjuk a virágokat. Tárolni zárt edényben, száraz helyen, dobozban szabad. Gondosan zárjuk el, különben az édesszájú kártevők kocsányig lerágják a virágokat.

gyorgytea.hu

Forrás: