Hogyan ússzuk meg fülgyulladás nélkül a strandszezont?

Ha ébredt már arra egy strandolós napot követően, hogy valamelyik füléből éles fájdalom sugárzik, akkor vélhetően fülgyulladás áll a háttérben, és érdemes elolvasnia dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter tanácsait a megelőzéshez.

Fürdőzők betegsége

Hallójárat-gyulladásként, úszófül néven is ismert a „strandolók fülbetegsége”, amely sok ember életét keseríti meg a nyári hónapokban. A tünetek nem pusztán kellemetlenek, hanem erős fájdalommal is járnak, ami – különösen gyerekeknél – igen csak megnehezíti a nappalokat és az éjszakákat egyaránt. A betegséget az okozza, hogy fürdőzés során a külső hallójárat bőre felázik, ezáltal sérülékenyebbé válik. A kórokozók így könnyen bejutnak a mélyebb rétegekbe és fájdalmas gyulladást okoznak.

Ha túl sok, vagy túl kevés a fülzsír

A betegség kialakulására hajlamosíthat, ha valakinél eleve túl kevés fülzsír termelődik, hiszen ez volna hivatott a védelmet biztosítani, a kórokozókat kívül tartani. De az sem szerencsés, ha valaki túlzott fülzsír termelődésre hajlamos. Nála ugyanis könnyebben alakul ki fülzsírdugó, ami akadályozhatja a fülbe került víz távozását, a fülben pangó víz pedig szintén fertőzést okozhat.

fultisztito palcika

Mit tegyünk panaszok esetén?

Az otthoni kezelés során a fájdalmat csillapítsuk, gyógyszerrel, gyerekeknél az életkoruknak megfelelően használható készítményekkel. Ha a panaszok nem enyhülnek egy-két nap alatt, akkor mindenképp forduljunk fül-orr-gégészhez, aki a fül vizsgálata után dönt a további kezelésről:

– fülzsírdugó esetén egy gyors művelettel, a hallójárat kifecskendezésével érhetünk el azonnali eredményt,

– a külső hallójárat gyulladását a fülbe helyezett gyógyszeres gézlapokkal lehet enyhíteni,

– a gyulladás visszahúzódását követően, a hallójárat feltágulása után, szükség szerint fülcsepp segítségével lehet teljes gyógyulást elérni.

Hogyan előzhetjük meg?

Ha valaki hajlamos a hallójárat-gyulladásra, akkor érdemes megelőzni, hogy a víz a fülbe jusson. Ehhez lehet vásárolni füldugót, de ha pontosabb illeszkedést szeretnénk, személyre szabott darabot külön is készíttethetünk. Otthoni fültisztítás céljából paraffinolajat javasolt használni, amely a fülbe csepegtetve feloldja a fülzsírt, ezáltal megkönnyíti az eltávolítását. Aki túlzott fülzsírtermelődésre hajlamos annak, nyár elején, megelőzés céljából javasolt fül-orr-gégészeten fültisztítást kérni, így el lehet kerülni, hogy a strandolás során a fülbe jutó víz a fülzsírdugó mögötti területen rekedjen.

Forrás: Fül-Orr-Gége központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.