Hogyan segíthet a szülő a hallássérült gyermeknek?

A legtöbb hallássérült gyermek olyan családba születik, ahol az anyának és az apának nincs ilyen problémája – ezért az egészségügyi gonddal az egész famíliának meg kell tanulnia együtt élni.

Amikor egy baba megszületik, korán kiderülhet, hogy baj van a hallásával – de az is lehet, hogy csak később veszik észre.  Mindkét esetben egy a cél: minél előbb kezeltetni a problémát. Ha sok információt gyűjtünk a hallássérült gyermek állapotáról, a legmegfelelőbb segítséget nyújthatjuk neki. Így képes lesz arra, hogy ugyanúgy játsszon, tanuljon, mint a korabeli gyerekek, tartsa velük a szintet. Mit kell ehhez tudnunk?

Mi okozza a hallásvesztést?

A hallássérült gyermek problémája több okból is kialakulhatott.

-Középfülgyulladás (otitis media): ez a gyulladás már kicsi korban előfordulhat, mert a csövecskék, amelyek összekötik a középfület az orral – az Eustach-csövek -, nem nyerték el végső formájukat. A folyadék felgyűlik a dobhártya mögött és megfertőződhet. S még ha nincs is fájdalom vagy fertőzés, a folyadék, ha a helyén marad, befolyásolhatja a hallást, legalább rövid időre. Súlyos és tartós esetekben ez a probléma tartós hallásvesztéshez vezet.

-Gondok a születésnél: egyes hallássérült gyermekek már világra jöttükkor hallásproblémával küzdenek. Ez legtöbb esetben a génekhez köthető, de van olyan is, amely a terhesség vagy a terhesgondozás alatt alakul ki. A hallásprobléma akkor is jelentkezhet a babánál, ha az édesanyja terhességi diabéteszben vagy preeclampsiában szenvedett. A koraszülött csecsemők is nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

-Betegség vagy sérülés: a kicsiből hallássérült gyermek lehet, ha bizonyos betegségeket elkap, így például agyhártyagyulladást (meningitis), kanyarót, bárányhimlőt, encephalitis-t, influenzát. A fejsérülések, nagyon erős zajok, sőt bizonyos gyógyszerek miatt is jelentkezhet a hallásprobléma.

gyerek ful

Tünetek

Hacsak a kisbabát már születése után nem diagnosztizálták hallásproblémával, a szülő az első, aki észreveheti a dolgot. Beszédes, ha a gyermek nem reagál erős zajokra, anya és apa hangjára, egyszerű hangokat ad ki, amelyek fokozatosan csökkennek.

A középfülgyulladással küzdő kicsi húzogathatja vagy dörzsölheti a fülét, egyértelmű ok nélkül állandóan nyűgös lehet, nem figyel és kevés az energiája, nem érti meg az utasításokat; gyakran azt kéri, állítsuk hangosabbra a tévét vagy a rádiót. Láza lehet és fülfájdalommal küzdhet. Ilyen tünetek esetén forduljunk orvoshoz!

Diagnózis

Gyakori, hogy a kórházak tesztelik az újszülött hallását, mielőtt hazamenne. Másutt azokon végzik el a tesztet, akik nagyobb kockázatnak vannak kitéve a hallássérülés szempontjából. Valóban érdemes a vizsgálatot elvégeztetni minél előbb, hogy idejekorán elkezdődhessen a hallássérült gyermek megfelelő kezelése.

Ugyanis a csemete nyelvtanulását is befolyásolja már a probléma – s a gyerekek már életük első pár hónapjában elkezdik gyűjtögetni az információkat. A korai kezelés megelőzheti, hogy később gondjuk legyen a nyelv elsajátításával. A kezelés természetesen attól is függ, mi okozza a hallásvesztést.

hallaskarosodas

Középfülgyulladás esetén:

-Figyelmesen várjunk: ugyanis ez az állapot gyakran magától elmúlik. Tehát a kezelés abból áll, hogy figyeljünk, milyen változásokat tapasztalunk.

-Gyógyszerek: az orvos akár antibiotikumot is felírhat a babának, vagy egyéb gyógyszert a középfülgyulladás megszüntetésére.

-Fülcsövek: ha nem múlik a probléma, s az befolyásolhatja a gyermek hallását, az orvos javasolhat fülcsöveket, melyek segítenek a fülben levő folyadék leengedésében és a fertőzés megelőzésében. Szükségünk lesz egy fül-orr-gégész szakorvosra, mert ezeket a csöveket kisebb műtéttel lehet a fülbe ültetni.

A hallássérült gyermek problémáját egyéb módszerekkel is kezelhetik.

-Hallássegítő készülékek: ezeket az eszközöket már 1 hónapos kortól lehet alkalmazni. Szakember fog segíteni abban, melyik a legmegfelelőbb készülék a számára.

-Implantátumok: ún. cochleáris implantátumokat számos gyermek és felnőtt hord. Ezek a belső fülbe kerülnek és segítik a hallást. Általában súlyos hallásprobléma esetén van rájuk szükség, ha a hallást segítő készülékek nem nyújtanak megoldást.

Többféle módszer és eszköz létezik, ezért a legjobb hallásspecialistával konzultálni arról, melyiket viselje a gyermek.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php