Hogyan óvd meg gyermeked az uszodai fülgyulladástól?

Az óvodai, iskolai úszásoktatás az egyik leghasznosabb testmozgás, ám könnyen vezethet fülgyulladáshoz.

Rosszul fertőtlenített vízben a baktériumok és egyéb kórokozók igen gyorsan terjednek. Ha a víz rendszeresen bekerül a gyermek hallójáratába, a felső, védő bőrréteg felázik, és könnyebben bejutnak a kórokozók a bőrbe. A fülgyulladásért leggyakrabban a Pseudomonas aeruginosa nevű baktérium tehető felelőssé. A fő tünetek a fül bedugulása, és a fülfájdalom, mely főleg éjszaka erősödik. Szövődményként arcüreggyulladás és súlyosabb fülproblémák is felléphetnek. Ezért, ha a tünetek nem enyhülnek, feltétlenül forduljunk orvoshoz, mert akár antibiotikumos kezelésre is szükség lehet.

kozepfulgyulladas gyerekeknel

Milyen házi gyógymódok segíthetnek?

A fülgyulladásra a házi gyógymódok között is kereshetünk enyhülést. Kössünk egy kendőbe felmelegített konyhasót, formáljunk belőle egy kis batyut, és tegyük a gyermek fájó fülére negyed órára – ezt a módszert már nagymamáink is sikerrel alkalmazták. Só helyett kamillateás pakolást is használhatunk. Szintén hatásos segítség lehet a tengervizes orrspray, melyet naponta többször is érdemes alkalmazni, míg meg nem szűnnek a tünetek

Hogyan előzhetjük meg az uszodai fülgyulladást?

Sokan házi módszert alkalmaznak megelőzésként is. Ha a gyermek fülébe pár csepp paraffinolajat cseppentünk, akkor az olaj egy víztaszító bevonatot képez a hallójáratban. Ám amennyiben egy teljesen biztonságos, és a gyermek számára is kényelmes megoldást keresünk, érdemes olyan speciális füldugót beszerezni, melyet kifejezetten a kicsik számára fejlesztettek ki.

Az Alpine Pluggies Kids füldugó nem csupán a káros zajoktól védi a gyermeked, hanem azt is tökéletesen megakadályozza, hogy úszás során víz kerüljön a fülébe. További előnye, hogy többször használható, és viselete rendkívül kényelmes. Különleges, hőre lágyuló anyagának köszönhetően felveszi a hallójárat formáját, ezáltal kiválóan illeszkedik a hallójáratba. Teljesen szilikonmentes, ezért nem kell tartani attól, hogy allergiás reakciót vált ki. Ezzel az egyedülálló füldugóval az úszás teljesen biztonságossá válik a gyermeked számára, és a fülgyulladásnak is búcsút inthettek.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.