Hogyan legyél 100 helyett 150 százalékos sportsérülés után?

A sportsérülések hátterében számos tényező állhat. Amennyiben ezeket az elváltozásokat nem, vagy helytelenül kezelik, krónikussá válhatnak, teljesítménycsökkenéshez vezethetnek, illetve maradandó elváltozásokat is eredményezhetnek.

További komoly kockázat ilyen esetekben az újrasérülés, amely szintén a nem megfelelő rehabilitáció eredménye.

Arról kérdeztük Sekk Patríciát, a Sportorvosi Központ gyógytornászát, hogy mi a megfelelő sport rehabilitáció lényege, és milyen módszerek alkalmazhatók hatékonyan a sportsérülések után.

Mit is takar a megfelelő rehabilitáció?

A sportsérülés után gyógytornász segítségével kerül sor a rehabilitációra. A szakember feltérképezi az elváltozás lehetséges okait, mértékét, majd meghatározza azt a mozgásterápiát, amellyel megszüntethető a fájdalom, visszaállíthatók a sérült testrész mozgásfunkciói, az izmok, az ízületek, a szalagok statikai és dinamikai egyensúlya. „Ilyenkor nem a sérülés előtti állapot helyreállítására törekszünk, annál többet szeretnénk elérni, hiszen több szükséges ahhoz, hogy csökkentsük az újrasérülés rizikóját és kiküszöböljük a teljesítménycsökkenést” – tudjuk meg Sekk Patríciától.

A KÖVETKEZŐ KÉT MÓDSZER IS SEGÍTHET ELÉRNI A 150%-OT

Fejlesszük a core izmokat!

A mozgások, és az erőátvitel közben a törzs stabilitását, és egyben a mobilitását is biztosító izmokat core (=mag, központ) izmoknak nevezzük. A core izmok közé tartoznak a hasizmok, a csípő- és medencefenék izmainak egy része, illetve a felületes-, és mély hátizmok. Megfelelő erejük, és nyújthatóságuk rendkívül fontos az akut sportsérülések, és a krónikus sportártalmak megelőzése, illetve a teljesítmény javítása szempontjából. Hatékony edzésükhöz ezért speciális gyakorlatok szükségesek. Fejleszthetjük őket saját testsúllyal, vagy – gyógytornász által javasolt – különböző eszközök használatával.

Kulcs, a megfelelő propriocepció 

A 150 % elérésének másik kulcspontja a jó propriocepció, amely tulajdonképpen az egyensúly és a testérzékelés kombinációja. A proprioceptorok az ízületi tokban, a szalagokban, az izmokban és az inakban található receptorok. Ha megfelelően működnek, akkor gyors és folyamatos az információáramlás az agyunk és az egyes testrészeink között, az izmok, inak, ízületek pillanatnyi állapotáról, helyzetéről, feszülésüknek mértékéről. Fontos szerepet játszanak az ízületek dinamikus stabilitásában, az izmok összehangolt működésében, a gyors mozgáskorrekcióban, valamint a sérülések megelőzésében.

sportserules

Hogyan működik ez a gyakorlatban?

Hogy jobban megértsük a folyamatot, képzeljük el a következőket: Kocogás alatt, hirtelen gödörbe lépünk. Ha a propriocepciónk nem megfelelő, bokánk könnyebben kibicsaklik, szalagjaink, izmaink sérülhetnek. Most lassítsuk le a felvételt, és nézzük meg, mi történik, ha jó propricepcióval rendelkezünk: Ebben a helyzetben az agyunk rögtön megkapja az információt, hogy hirtelen változás lépett fel a boka területén az izmok megnyúlásában, és az ízület szögében. Erre gyors válaszként olyan utasítást küld az izmainknak, melyekkel a túlnyúlást, az ízület kóros helyzetét, és így a sérülést megelőzheti. Mindennek másodpercek töredéke alatt kell végbemennie. A sportolóknál ennek a képességnek a fejlesztése rendkívül fontos, hiszen nekik gyakran kell hirtelen változásokra, ütközésekre, esésekre reagálniuk. Azt is mindig szem előtt kell tartani, hogy a szervezet túlhajszolt, fáradtabb állapotában, illetve a sérülések utáni időszakban a propriocepció mindig gyengül. Jó hír azonban, hogy megfelelő tréninggel fejleszthető: instabil felszíneken, stability trainer-en, dynair-en, vagy fitball-on speciális gyakorlatsorok végzésével, gyógytornász vezetésével, nyitott, vagy csukott szemmel, esetleg a figyelem megosztásával.

CSÖKKENTSÜK AZ ÚJRASÉRÜLÉS KOCKÁZATÁT, ÉS NYÚJTSUNK KIVÁLÓ TELJESÍTMÉNYT!

„Összefoglalóan tehát: Amennyiben a sérülés előtti állapotot tekintjük 100 %-nak, a jó rehabilitáció sohasem ennek a szintnek az elérését tartja a céljának. A fentiekben bemutatott két módszer is, – amely természetesen a gyakorlatban nem szétválasztható, – a 150%-os állapot elérésére törekvő rehabilitáció részét képezi. Jó állapotban lévő core izmok, illetve megfelelő propriocepció is szükséges ahhoz, hogy csökkentsük az újrasérülés kockázatát és a sportoló ismét kiváló teljesítményt tudjon nyújtani” – tudjuk meg Sekk Patríciától.

Forrás: Sportorvosi Központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.