Hogyan készítsünk zabpehelylisztes rozskenyeret?

Eddig nem dagasztottam a kenyereimet, mert inkább a gyors elkészítése volt a fő szempont. Most kipróbálva úgy látom, hogy érdemes egy kicsivel több időt szánni erre.

Még egy dolgot változtattam az alapreceptemhez képest, az pedig az elkészítés sorrendje.

Zabpehelylisztes rozskenyér

Hozzávalók:

  • 25 dkg zabpehelyliszt (Sparba is lehet már kapni)
  • 25 dkg világos rozsliszt (RL-90)
  • 1 porélesztő
  • 1 ek só
  • 3,5 dl víz

Elkészítés:

Egy nagy fémtálba, amiben majd lehet dagasztani (én IKEA-s nagyot használok) öntöm a sót, rá a liszteket.

Mérő pohárba öntök 1 dl vizet, beleöntöm a porélesztőt és feloldom. A nagy tálba a lisztre öntöm az élesztős vizet, és elkezdem összedolgozni a tésztát. Folyamatosan adagolom hozzá a maradék 2,5 dl vizet. Addig dolgozom össze, amíg a tészta összeáll, elválik a táltól és a kezemről is eltűnik. (Előfordulhat, hogy több víz kell vagy kevesebb, de ezt úgy tudod megállapítani, hogy elég ruganyos-e a tészta, és elszakad-e az edény falától.)

kenyér2

A dagasztás úgy kb. 10 percig tart, de élvezetes dolog, mert a tészta folyamatosan változik közben, egyre ruganyosabb lesz. Addig dagasztom, amíg ha a két kezembe veszem a tésztát, és megtöröm, nem szakad el, hanem szépen nyúlik.

Ekkor konyharuhával letakarva lehetőleg meleg helyre félreteszem és addig hagyom kelni, amíg ha az ujjamat belenyomom a közepébe, és a lyuk megmarad.

Mivel kicsit megszárad a tészta teteje, ezért újra átgyúrom, majd formázom a tésztát, és kikent lisztezett jénaiba teszem. A tetejét késsel 2 helyen bevágom.

Légkeverésre, 230 fokra előmelegített sütőbe teszem jénaival tetejével lefedve és 37 percig így sütöm. Majd fedő nélkül még 8 percig. Nagyon finom ropogós lesz, és a dagasztástól sokkal egyenletesebb és foszlósabb a tésztája.

Egy kis adagot kb. a tészta 1/6-át az újra gyúrásnál (6. pont) külön vettem, és egy kis 10cm * 8cm átmérőjű edénybe tettem. 230 fokon 20 percig fedővel, 5 percig fedő nélkül sütöttem. Vacsora mellé kellett, már nem bírtuk kivárni, hogy a nagy elkészüljön.

kenyerblog.hu

Forrás: Napidoktor.hu


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.