Hogyan árt egészségünknek a mértéktelen evészavar?

Ha rövid időn belül nagy mennyiségű élelmiszert eszünk meg, s ezt gyakran tesszük, mértéktelen evészavarban szenvedünk – a túl sok táplálkozással járó rendellenesség számos módon érinti egészségünket, legfőképpen a hízás formájában, de átlagos súlyú emberek is küzdhetnek vele.

Amennyiben valaki igen kevés idő alatt sok ételt képes megenni, ráadásul ez sűrűn előfordul vele, nagy az esélye a mértéktelen evészavarnak (Binge Eating Disorder – BED). Két legkomolyabb kockázati tényezője a szükségtelen súlygyarapodás és az elhízás. A mértéktelen evészavarral küzdők kétharmada elhízott, de az átlagos súlyú embereknél is előfordul a probléma.

1.Elhízás. a túlsúllyal számos módon meg lehet küzdeni – testmozgással, a fogyasztott étel mennyiségének szabályozásával, okos ételválasztással.

Az étkezési rendellenességeket azonban speciális program keretében kezelik. Orvosunk segítheti kiválasztani a számunkra megfelelőt.

2.2-es típusú diabétesz. A mértéktelen evészavar cukorbetegséghez vezethet. Ez azt jelenti, hogy szervezetünk nem tudja az inzulin hormont megfelelően felhasználni, így a vércukorszintet nehéz kontrollálni. Idővel ez árthat a veséknek, a szemeknek és a szívnek is.

Minél többet tudunk a diabéteszről, annál jobban kordában tarthatjuk ezt az állapotot. Ellenőriznünk kell vércukorszintünket, fontos az egészséges étrendre átállni és sokat mozogni. Lehet, hogy gyógyszerre is szükségünk van, de ez nem mindenkinél jellemző.

zabal

3.Depresszió, szorongás. A mértéktelen evészavar sűrűn jár együtt hangulati ingadozással. Az orvosok szerint több dolog vezethet a falási problémához, de nehéz lenne azt állítani, hogy a depresszió vagy a szorongás okozza azt. Ám tény, hogy a mértéktelen evészavarral küzdők gyakran éreznek szégyent, bűntudatot problémájuk miatt. Sokan igyekeznek is titokban tartani.

Elkerülhetők a hangulati zavarok, ha több, tápanyagban gazdag, értékes élelmiszert fogyasztunk, időt fordítunk a rendszeres testmozgásra és az alvásra is. Az egészséges szokások jó eséllyel felveszik a harcot a depresszió és a szorongás ellen.

A mértéktelen evészavar kezelése ugyanakkor igényelheti mentális egészségügyi szakember segítségét, aki beszélgetős terápiát javasolhat, de akár antidepresszánsok vagy egyéb gyógyszerek szedését is ajánlhatja, mely segít leküzdeni az evési problémát.

4.Emésztési gondok. A hosszantartó gyomorégés és az irritábilis bél szindróma (IBS) ugyancsak felütheti a fejét, ha valaki túl sokat eszik. Ezek gyakran függnek össze a hízással, súlygyarapodással, ezért az orvosok olykor nem tudják, magától jött elő a probléma vagy az extra kilók a hibásak érte.

Ha nem kezelik a gyomorégést, az kiválthatja a nyelőcső károsodását. Keressünk fel orvost, ha heti kétszer vagy többször is tapasztaljuk az égést. Adhat gyógyszert, vagy javasolhat nekünk emésztésre szakosodott specialistát. Az IBS-en viszont egészséges étrenddel és stresszkezeléssel lehet könnyíteni – bizonyos esetekben gyógyszerrel.

5.Epehólyag-betegség. Minden egészségügyi probléma, mely a mértéktelen evészavarhoz kötődik – így az elhízás, a magas koleszterin- és trigliceridszint, a jojó-effektus – növeli annak esélyét, hogy problémánk legyen az epehólyaggal. Ez egy kis tasak, amely a máj alatt „ül”. A leggyakoribb gond az epekő kialakulása, a koleszterin- vagy az epe telítődés a szervben.

A problémát általában műtéttel kezelik. Olykor gyógyszert írnak fel, amely feloldja az epekövet, ám ez nem hosszútávú problémakezelés.

6.Stroke és szívbetegség. A magas vérnyomás és magas koleszterinszint gyakori mértéktelen evészavar esetén – ezek pedig növelik a stroke és a szívbetegség esélyét. Ha a magas vérnyomás hosszú ideig fennmarad, megerőlteti az ereket. A magas koleszterinszint pedig eltömítheti az artériákat.

Ha segíteni akarunk a problémán, hagyjuk abba a dohányzást, fogyjunk le és mozogjunk rendszeresen. Ezek csökkentik a vérnyomást s egyúttal a koleszterinszintet. Ahogyan a zöldségekben gazdag étrend, a teljes kiőrlésű gabona vagy a sovány fehérjék. Orvosunk gyógyszert is felírhat azonban a fenti két érték mérséklésére.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php