Hogy csináljam? – A rendteremtés 9 tuti tippje

Hiába igyekszünk, mégsem megy a tartós rendteremtés otthonunkban? Érdemes tudni, mi az, amit másképp kell csinálni, hogy mindig képesek legyünk pár perc alatt rendezetté varázsolni a lakást, akár váratlan látogató érkezésekor. Íme hozzá 9 kiváló ötlet.

A rend hiánya, a káosz stresszt és frusztrációt okoz. Nem érezzük komfortosan magunkat környezetünkben, de annyi a holmi és annyira kevés a hely, hogy valahogy nincs jobb elképzelésünk a rendteremtéshez – ez a maximum, amit nyújtani tudunk.

De biztos, hogy valóban így van? Tegyünk egy próbát a rendszerezett emberek 9 tippjével!

1.Mindennek megvan a helye: oda kell tenni a dolgokat, ahol használjuk őket, nem pedig oda, ahol éppen van hely. Így bizonyos, hogy mindent megtalálunk. A számlák helye a dolgozószoba- vagy sarok terében legyen, a folteltávolító a fürdőszobában és így tovább.

2.Eszközhasználat: aki rendteremtésben „profi”, az megtervez dolgokat. A jegyzetek mindig sokat segítenek. A naptárban fel van írva minden, amit észben kell tartaniuk. Természetesen egy okostelefon is segíthet a rendszerezettségben, ha beállítjuk, hogy a fontos tennivalókat jelezze számunkra.

3.A kevesebb több: egyszerűen hangzik, de ha kevesebb holmink van, akkor könnyebb a rendteremtés is. Egy rendszerezett otthon nincs dugig tömve felesleges dolgokkal, „majd egyszer használjuk”- jellegű eszközökkel, edényekkel, törölközőkkel. Ha csökkenteni tudjuk azon tárgyak számát, amelyeket használunk, sokkal jobban átlátunk majd mindent.

4.Tudni kell, mikor elég: azok az emberek, akik gyakorlottak a rendteremtésben, sem tökéletesek, de nem is akarnak azok lenni. Nem kell például azon stresszelni, hogy nincs teljesen kivasalva egy ágynemű, vagy nem kerül minden nap az asztalra többfogásos vacsora. Olyan hatékonyan teszik a dolgukat, ahogy lehet, de hagynak magukra is időt.

5.Rendrakás percek alatt: az „egyperces szabály” szerint, ha szükség van rá, a kisebb dolgokat akár ennyi idő alatt is helyre lehet tenni, ezeket rakjuk is el azonnal – felakasztani egy esernyőt, kabátot, elrakni szem elől holmikat-, majd lefekvés előtt 10 perc alatt rámoljunk el mindent, ami „bántja a szemet”.

6.Átértékelés: az életmód- esetleg dizájnbeli változások megengedhetők. Egy rendteremtésben profi személy időről-időre „átfésüli” a dolgait és eldönti, mire van még szüksége és mire nincs. Az újítások üdítőek lehetnek az otthonunkban.

7.Tudnak nemet mondani: és nem gondolják át kétszer. Nem csábulnak el a „last minute”-akcióktól és indulnak bevásárló körútra akkor is, ha nincs szükségük az adott dolgokra. Nem bólintanak rá extra feladatokra a munkahelyen és nem fogadnak el egy hozzájuk nem illő ajándékot. A túlterhelés sem fizikai, sem szellemi szempontból nem előnyös. Különösen nem egy rendszerető otthonában.

8.A rendszerezettség nem jelenti azt, hogy mindent dobjunk ki: a lényeg az, hogy a rendteremtés során dobozokba, kosarakba vagy csukott szekrényajtók mögé rejtsünk holmikat, melyeket kevésbé szeretnénk mások előtt is megmutatni. A könyvek és olyan tárgyak, melyek dekoratívak, nyugodtan „pöffeszkedhetnek” a nyitott polcokon.

9.Kis- és nagy feladatoknak egyaránt örülnek, nem bonyolódnak több feladat elvégzésébe egyszerre. A kisebb teendők ugyanúgy lehetnek hasznosak, mint a nagyobbak, sőt. Előrevisznek. Ám a „multitasking”, ha több dolgot látnánk el egyszerre, bizonyítottan nem elég hatékony. Gyorsabban haladunk, ha mindent szépen egymás után csinálunk meg.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.