Hogy bírjuk elegendő alvásra a gyermeket?

Az egyik legfontosabb dolog a nevelés terén, hogy a gyermek elegendő alváshoz jusson. Az azonban, hogy időben ágyba fektetjük őket, ennek csak egy kis része! Hogyan gondoskodhatunk a kielégítő pihenésről?

Egyértelmű, hogy a gyermekeknek 8 óránál jóval több alvásra van szükségük. Abban, hogy megfelelően fejlődhessenek és tanulhassanak, a pihenés mennyisége kulcsfontosságú, minden életkorban – akár 18 hónaposak, akár 18 évesek.

Persze, nemcsak annyi a szülő teendője, hogy időben ágyba dugja a csemetét (az sem megy mindig elsőre). Gondoskodunk kell róla, hogy tudjon is megfelelően aludni és frissen ébredjen.

Mennyi is valójában a gyermek elegendő alvás mennyisége?

-Az újszülötteké, 0-3 hónapos kor között 10 és fél-18 óra naponta, de általában nem rendszeres a „menetrend”.

-Babák, 4-11 hónapos kor között akár 9-12 órát is alhatnak egyhuzamban, de napközben is szundíthatnak, 30 perctől akár 2 órán át.

– 1-2 éves kor között 11-14 óra a gyermek elegendő alvása. Legtöbbször ezt éjjel „produkálják”, de napközben is tarthatnak pihenőket.

-3-5 éves korig 11-13 óra megfelelő alvásmennyiség, napközbeni pihenéseik rövidebbek vagy kevésbé gyakoriak. A legtöbb gyermek 5 éves kora után már nem igényli a nappali alvást.

-6-13 éves kor között 9-11 órára csökken a gyermek elegendő alvás mennyisége. A rutin ebben az időszakban különösen fontos, ugyanis a lurkókat izgalomban tartják a különféle játékok, számítógép, elektronikus eszközök – a rendszeres esti fekvés idejét érdemes megkövetelni és betartatni velük.

-Tinédzserkorban, 14 évesen és efölött már 8-10 óra a megfelelő pihenési idő. A cirkadián ritmus-váltás pubertás korban éri el a gyermekeket, ezért nehezebbnek találhatják az elalvást, mint korábban.

egyuttalvas

Az elegendő alvás fontossága

Nem kérdés, hogy szervezetünknek szüksége van a kellő mennyiségű pihenésre. Enélkül nem regenerálódik a test, az agynak is alvás kell az információk feldolgozásához. A gyermekek elegendő alvása emiatt különösen lényeges, hiszen az ő szervezetük, agyuk még fejlődőben van. Új feladatokat is nehezen tanulnak meg, ha nem jutnak elég alváshoz. A csemeték igen gyorsan sajátítanak el dolgokat, de csak ha kellően pihentek. Sőt, a kockázatos magatartások, viselkedési problémák is kevésbé jellemzőek azokra, akik megfelelő mennyiségű alvással élik mindennapjaikat. Az immunrendszer szintén jobban „dolgozik” és nyújt védelmet.

Mit tehet a szülő?

Az anya és az apa feladata az, hogy megértesse a gyermekkel az alvás fontosságát. Legyen meg a kialakult rutin, mikor fekszünk le aludni – és nincs apelláta. Ha előtte elvégezzük az „alváshoz vezető” tennivalókat, a lurkók könnyebben beleszoknak majd.

elalvás

1.Ha a csemete alszik is délután, arra ügyeljünk, hogy estefelé ne nagyon tegye ezt, ugyanis akkor az esti alvás rovására megy a dolog. Maximum 30 percet engedélyezzünk.

2.Ne nézze sokáig a képernyőt a lurkó. A gyermek elegendő alvásához fontos, hogy ne zavarja meg a világító monitor. Este ugyanis az agy természetes módon olyan hormonokat termel, melyek elősegítik a pihenést, ám az elektronikus eszközök fénye megállíthatja ezt a folyamatot. A tévét, számítógépet és videójátékot ne tartsuk a gyerekszobában. A telefonokat, tableteket szintén alvás után kapja vissza!

3.Relaxáló rutin: a már említett „menetrend” nagymértékben hozzájárul a gyermek elegendő alvásához. Túlságosan aktív, felpörgető dolgokat ne csináljanak már este, helyette minden alkalommal legyen meg az „alváshoz vezető út”: fürdés, fogmosás, meseolvasás. Legyünk következetesek hétvégén is, tartsuk ugyanazt a lefekvési időt, így sokkal könnyebb dolgunk lesz hétközben. Egy óra oda-vissza még megengedett.

4.Mozogjon a gyerek! Ha napközben aktív, akkor nem fog gondot okozni az elalvás. Mindegy, hogy futkározik, ugrókötelezik vagy a kutyát viszi sétálni, a lényeg, hogy legalább egy órát mozogjon naponta.

5.Koffeint ne igyon alvás előtt, de lehetőleg napközben sem, mert nehezítik az alvást. Ilyenek az energia italok, az üdítők, kávészerű italok. Vigyázzunk, mert a csoki is tartalmaz koffeint, elalvás előtt fogyasztani nem tanácsos.

6.Legyenek megfelelő körülmények: ahogyan a felnőtteknek, úgy a csemetéknek is sötét, nyugodt, csendes környezet kell a kielégítő pihenéshez. Teremtsük ezt meg a számukra!

A gyerek magatartási zavara összefügg a rendszertelen alvásidővel

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Egy válasz

  1. Jáger László

    Ezzel nem foglalkozom,hiszen nem vagyok már gyerek!!!
    Annyit alszom amennyit akarok…
    Csak ennyi
    barátilag
    J.L.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.