„Hippiknek és faölelgetőknek jó”? – Mítoszok és tévhitek a természetgyógyászatban

Napjainkban a természetgyógyászat az alternatív terápiák között hihetetlenül népszerűvé vált. Egyre több ember fordul a természetes orvosláshoz, legyen szó bármilyen betegségről vagy állapotról.

Miközben egyre nő azoknak az embereknek a száma, akik a természetgyógyászatban keresnek gyógyírt problémájukra, sokan még mindig előítélettel néznek a gyógynövények alkalmazására és a naturopátiára. Sok esetben az ismeretlentől való félelem formálja a közvéleményt és ehhez hozzájárult a média is.

1.Az első tévhit a természetgyógyászattal kapcsolatban, hogy „tudománytalan”.

A legfőbb kritika vele szemben, hogy nem megalapozott. Ez azonban nem is állhatna távolabb az igazságtól. Számos orvosi vizsgálat, tanulmány készült ugyanis a természetes összetevők és kiegészítők gyógyító hatásait illetően. A modern orvosláshoz hasonlóan, a természetgyógyászatnak is tudományos kutatások adják az alapját.

Ellentétben azonban a nyugati módszerekkel, a természetgyógyászat holisztikusabb megközelítést ad a gyógyításhoz. William Shannon, a Pinnacle Health Clinic természetgyógyászatának vezetője úgy fogalmaz: a természetgyógyászat a szervezet veleszületett képességét fokozza arra, hogy meggyógyítsa önmagát.

Ahogyan az orvosok, úgy a naturopaták is képezik magukat, mielőtt engedélyt kapnak a praktizálásra. Kipróbált és letesztelt módszereket tanulnak, melyeknek bizonyított hatásaik vannak.

A pácienseknek nem feltétlen kell választaniuk a természetgyógyászat és a hagyományos orvosi ellátás között.

illóolaj

2.Gyakori tévhit az előbbivel kapcsolatban, hogy a természetgyógyászok a modern orvostudomány és gyógyszeripar ellen vannak. Valójában azonban – mondja Shannon -, a természetgyógyászatot gyakran együtt alkalmazzák a hagyományos kezelésekkel.

A természetes gyógyítás kiegészíti a nyugati orvoslást. Míg a modern technikák célja, hogy a tüneteket gyógyítsák, a természetgyógyászat a probléma gyökerét igyekszik megfogni. Friss, természetes összetevőket használva szervezetünk, szerveink teljes működését javíthatjuk, hogy támogassuk a gyógyászati hatást. A természetgyógyászok a természetes terápiák hívei, de több mint hajlandók együttműködni a nyugati orvoslás szakembereivel, ha szükséges.

3.Szintén gyakori tévhit, hogy a természetgyógyászat kevésbé hatékony és sokkal drágább, mint a hagyományos.

Azonban a természetgyógyász orvosok olyan, krónikus állapotokat is sikeresen kezeltek már, melyek a modern orvoslásra vagy műtétre nem reagáltak. Alternatív megoldásokat javasolnak számos kórra, a megfázástól kezdve a gyógyíthatatlan betegségekig.

Akárcsak a nyugati orvoslásé, a természetes gyógykezelések költsége is változó, a természetgyógyász és a páciens állapota függvényében. Azonban, ha figyelembe vesszük, hogy a természetgyógyászat a probléma okát célozza meg és nem a tüneteket, sokkal kevesebbet fizethetünk ki, mint a doktornál tett újabb és újabb látogatások során, a test folyamatos gyengesége miatt.

4.Gyakran hallhatjuk: a természetgyógyászat a hippiknek és a „faölelgetőknek” való. Sokan keresnek azonban ma már természetes megoldást problémájukra, legyen az bármilyen. Az elmúlt néhány évben a természetgyógyászat népszerűsége megnőtt, napjainkra gyakori alternatíva a modern orvostudomány eszközei helyett. Számos természetgyógyász és gyógynövény szakértő a nyugati orvoslást is tanulta, annak érdekében, hogy sokkal holisztikusabb, egységesebb kezelést nyújthasson pácienseinek.

A közfelfogás, miszerint a természetes terápiák hatástalanok, sőt olykor veszélyesek, teljesen fiktív és hamis. Számos bizonyíték és kutatás szól ez ellen, melyek kiemelik a természetgyógyászat pozitív hatásait az emberi szervezetre nézve.

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.