Hímivarsejt dopping gyöngyvirággal

Bátran állíthatjuk, hogy a virágok Audrey Hepburn-jét invitáljuk az életünkbe sötétzöld köntösben, kis fehér harangkalapban.

Életre..

A néphit szerint, ha a leány az arcát harmatos gyöngyvirággal bekeni, úgy arca üde lesz, szeme egészséges marad, ennek folytán bőrápolóként arckenőcshöz, mosdóvízhez keverték, vagy kipréselt levével a homályos szemeket tisztították. Gyöktörzsét emellett szívbetegségek, vizenyő, görcs, epilepszia és asztma is ellen alkalmazták tea vagy tinktúra formájában, s alkalmazza ma is a homeopátia, persze csak meghatározott módon és mennyiségben.

homeopatia1

Fejfájásra, szédülésre, melankóliára tüsszentőpor alakban ajánlották, míg széngázmérgezéskor a levendula és a gyöngyvirág ecetes kivonatával dörzsölték a beteget. A tinktúráról még azt is tartották, hogy a halántékra és tarkóra dörzsölve erősíti a memóriát, és segít visszaállítani az elveszett beszédkészséget.

A gyöngyvirág, borral készült főzetét vagy a gyöngyvirágos – mezei kökörcsines – szagos levendulás fürdőt pedig elpetyhüdt testrészek élénkítésére, erősítésére használták – ez utóbbi nézet tudományos alátámasztást is nyert, hiszen ma külsőleg ízületi betegségekre is javallják a növényt.

Halálra..

Óvatosnak kell lennünk, akár kertünkben, akár az egyre népszerűbb gyógynövénytúrák alkalmával ismerkedünk a gyöngyvirággal, hisz már érintése után is kézmosást javallanak a hozzáértők, mivel levele, gyöktörzse és virága is durván harmincnyolc féle, szívre ható glikozidot tartalmaz. Vigyázzunk, mert ezek, nagy mennyiségben fogyasztva akár halált is okozhatnak!

gyöngyvirág

Az első szakaszban hányás, hasmenés, erős hasi fájdalom, kábultság jelentkezhet, valamint a pulzus erőteljes lassulása. A második szakaszban általában az érverés hirtelen meggyorsul, a vérnyomás lecsökken és a szív is leállhat. Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz, és a hányást ne próbáljuk csillapítani!

Gyöngyvirágmérgezést a növény minden része, még a csokrot tartalmazó vázában található víz is okozhat. Furcsamód bogyóterméseit a madarak lecsipkedve többnyire emésztetlenül ki is ürítik, ahol megtermékenyül és kivirágzik.

A termékenység csábító illata

Mióta kiderült, hogy az emberi hímivarsejtek az orrunkban lévőhöz igen hasonlatos szaglóreceptorokkal is rendelkeznek, számos kísérlet zajlott azt illetően, hogy milyen illatokra hogy reagálnak a spermiumok. Talán nem is meglepő, de így jöttek rá, hogy a gyöngyvirágillat egyfajta doppingszerként hat, így a hímivarsejtek összeszedettebben, és kétszer olyan gyorsan kezdenek úszni a cél felé, amint ,,megérzik” illatát.

Csak érdekességként említem meg, hogy ezzel összecsengve, a gyöngyvirág gyökérkivonata az impotencia népi szere is volt. A tudósok ma azzal kísérleteznek, hogy a gyöngyvirág eme tulajdonságát hogyan tudnák a meddőség kezelésében alkalmazni.

Forrás: https://napidoktor.hu/