Hidegfronti hatások és többórás napsütés várható

Hajnalban északkelet felől csökkenni kezd a felhőzet, a déli és nyugati megyék kivételével mindenhol többórás napsütésre számíthatunk.

Csapadék nem valószínű. Az északkeleti, keleti szél az Alföldön időnként megélénkül, másutt mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és -10 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet +2 és -5 fok között várható.

A hazánktól északkeletre elvonuló hidegfront mögött több fokkal hidegebb levegő áramlik térségünk fölé, emiatt vegetatív idegrendszerünk paraszimpatikus irányba tolódik el, ezért csökken a szervezet energiaforgalma, alapanyagcseréje, lassul a légzés és a keringés, valamint az izomtevékenység is a legszükségesebbre csökken le. Általános „restség” uralkodik el rajtunk.

Távolabbi kilátások péntektől hétfőig:

Délnyugaton folytatódik a borult, párás, foltokban ködös idő zúzmarával, másutt ugyanakkor erősen és gyengén felhős területek egyaránt lesznek. A borult, ködös részeken helyenként ónos szitálás, hószállingózás előfordulhat. Az időszak legvégén nyugat felől megnövekszik a felhőzet, de csapadék még nem valószínű.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és -10 fok között alakul, de a tartósan derült, havas tájakon -15 fok alá hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire -2 és -6 fok között, a napos tájakon 0 fok körül valószínű, de vasárnaptól már sehol sem lesz -5 fok alatt a csúcshőmérséklet.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2017. január 24. -5,5 °C -5,2 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 12,6 °C (1993) legalacsonyabb hőmérséklet: -26,1 °C (1942)

Forrás: met.hu