Hidegfront lehűléssel

Eleinte mindenütt erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd délutántól a Dunántúlon, kora estétől a középső megyékben is felszakadozik, csökken a felhőzet.

Délelőtt a Dunántúlon és a középső területeken, délutántól főként a Dunától keletre számíthatunk esőre, záporra, zivatarra. Az esti órákban elsősorban az ország keleti, északkeleti harmadán lehet még tartós csapadék. Több helyen jelentős mennyiségű eső valószínű, heves zivatarnak azonban kicsi az esélye. Az északnyugati, északi szelet többfelé erős, helyenként viharos lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18 és 25 fok között alakul, a tartósan borult, csapadékos helyeken lesz a hűvösebb, a Tiszántúlon azonban még 25 fok fölé melegedhet fel a levegő.

eso_elott

Hidegfront vonul át az ország fölött, az arra érzékenyeknél fejfájás, fáradékonyság jelentkezhet, erősödhetnek az ízületi fájdalmak. A frontnak kedvező hatásai is lesznek: a szeles, csapadékos idő következtében felfrissül a levegő, és mindenütt megszűnik a hőség.

Pollenjelentés
Amíg tart a meleg, száraz idő, a parlagfű pollenkoncentrációja országszerte tovább emelkedik. Az Alföldön, illetve a Dunántúlon is egyre nagyobb területen érheti el a nagyon magas szintet, szombaton pedig várhatóan már országszerte a nagyon magas tartományban alakul. A hétvégén érkező hidegfront hatására vasárnap várhatóan valamelyest mérséklődik a pollenterhelés, az Alföldön azonban továbbra is többfelé nagyon magas koncentrációban lehet jelen a parlagfű pollenje. A csalánfélék, az üröm és a kenderfélék pollenkoncentrációja is többfelé elérheti a magas szintet. A libatopfélék, a pázsitfűfélék és az útifű pollenkoncentrációja általában az alacsony-közepes tartományban alakul. Előfordulhat még egy-egy szem a lórom, valamint a ciprus- és a tiszafafélék virágporából is. A kültéri allergén gombák spóraszáma sokfelé elérheti a magas-nagyon magas szintet.

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.