Hidegfront kevés csapadékkal

Délnyugat felől tovább növekszik a felhőzet, a déli órák környékén az ország nagy részén borult lesz az ég, az északi megyékben lehet szakadozottabb a felhőtakaró.

Délután észak felől csökken a felhőzet, de a déli országrészben még estefelé is erősen felhős vagy borult lesz az ég. Délen és nyugaton több helyen, másutt néhol lehet eső, zápor. A nyugati, délnyugati szél helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 24, a Dél- és Nyugat-Dunántúlon 16 és 19 fok között valószínű.

Egy hidegfront éri el az országot, amely pár fokkal mindenütt mérsékli a felmelegedést. A hidegfrontra érzékenyeknél ez fejfájást, migrént okozhat, de tartós álmosságérzet is jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges.

eso

Pollenjelentés
Az átvonuló hidegfrontot kísérő csapadékos idő hatására átmenetileg mérséklődött a pollenterhelés, a hét első felében azonban várhatóan fokozatosan ismét erősödni fog. Az elkövetkező napokban a parlagfű pollenkoncentrációja jellemzően a magas-nagyon magas tartományban alakul, elsősorban a Dunántúl, illetve az Alföld déli részén lehet nagyon magas. A csalánfélék virágpora általában alacsony-közepes, az üröm, a libatopfélék, a kenderfélék, a pázsitfűfélék és az útifű pollenje jellemzően alacsony koncentrációban van jelen. Előfordulhat még egy-egy szem a lórom, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágporából is. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően közepes-magas szintet ér el.

Forrás: met.hu