Hidegfront, havazás és mínuszok

Éjszaka az ország keleti felén fokozatosan megnövekszik a felhőzet, és szórványosan gyenge hóesés is valószínű.

A Dunántúlon ugyanakkor többnyire kevés felhő várható, inkább csak a nyugati, délnyugati határvidéken lehet felhős az ég, és fordulhat elő hószállingózás. Napközben a Dunántúl jelentős részén többnyire kevés felhő ígérkezik, másutt borult és gyengébben felhős időszakok váltakoznak, és szórványosan várható hószállingózás, gyenge havazás, majd késő délutántól, estétől a felhőzet és a csapadék egyre inkább az északi és nyugati országrész fölé helyeződik. Az északias szél Borsodban és Szabolcsban, valamint a Dunántúl északnyugati, nyugati részén erős, néhol viharos lesz, és hófúvásokat okoz. A légmozgás hétfő délutántól országszerte mérséklődik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -8 és -15 fok között alakul, sőt az Északi-középhegység nyugati völgyeiben és a Duna-Tisza közén -18, -22 fokig is lehűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon -1 és -4, keletebbre -4 és -9 fok között várható.

Hidegfront jellegű hatás várható, előfordulhat fejfájás, migrén, szédülés. A medencét kitöltő igen hideg levegőben erősödhetnek a reumatikus panaszok. Ha szabadba megyünk, a fagyos időben öltözködjünk rétegesen!

Távolabbi kilátások hétfőtől csütörtökig:

Eleinte változóan felhős lesz az ég, majd az időszak végén erősen megnövekszik a felhőzet. Kezdetben elszórtan várható kisebb havazás, hózápor, szerdán csapadék nem valószínű, az időszak legvégén többfelé alakul ki vegyes halmazállapotú csapadék.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -8, -17 fok között alakul, de a hóval borított, illetve szélvédett, derült tájakon ennél pár fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet eleinte -2 és -9, majd 0, -6 fok között várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2017. január 6. -7,7 °C -7,2 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 13,7 °C (1975) legalacsonyabb hőmérséklet: -17,5 °C (1985)

Forrás: met.hu