Hidegfront és napsütés

Reggeltől kezdve északnyugat felől felszakadozik, késő délutántól jelentősen csökken a felhőzet, a Dunántúlon és a Duna-Tisza-közén már több órára a nap is kisüt.

Azonban ez csak átmeneti lesz, estétől a Dunántúlon újra megnövekszik a felhőzet. Az összefüggő csapadékzóna kelet felé helyeződik, de napközben másutt is kialakulhatnak lokálisan záporok. Többfelé megerősödik, az ország középső és nyugati részén viharossá fokozódik az északnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 10 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 15 fok között várható.

Csütörtökön hideg fronthatásra számíthatunk, többeknél fejfájás, migrén jelentkezhet, erősödhetnek a görcsös panaszok. Emellett a több helyen viharossá fokozódó szél is okozhat kellemetlen tüneteket, rontja a komfortérzetünket is.

Országszerte virágzik a nyír, pollenkoncentrációja többfelé elérheti a magas-nagyon magas szintet. A nyár és a kőris pollenje jellemzően közepes-magas, a juharé, a fűzé, valamint a ciprus- és tiszafaféléké általában közepes mennyiségben van jelen. Elkezdődött a gyertyán és a tölgy virágzása is, de pollenkoncentrációjuk egyelőre csak alacsony szintet ér el. A mogyoró, az éger és a szil pollenszezonja már véget ért, pollenjük már csak minimális mennyiségben fordulhat elő a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony tartományban alakul.

Forrás: met.hu