Hidegfront és esőzések országszerte

Hajnalra mindenütt beborul az ég. Előbb a Kisalföldön, majd az éjszaka második felétől a Tiszántúl kivételével egyre többfelé elered az eső. Napközben a csapadékzóna a Tiszántúl fölé helyeződik, és ott csak estére szűnik meg az eső.

A felhőzet a déli óráktól északnyugat felől felszakadozik, csökken, de a Tiszántúlon estig borult marad az ég. A délnyugati szél az Alpokalján még viharossá fokozódhat, majd éjszaka északnyugatira fordul a szél, és továbbra is erős marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 9 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 13 fok között várható.

Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet. A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. A felső légúti hurutos megbetegedések száma megnőhet hidegfronti hatásnál, számítani lehet asztmatikus rohamok fellépésére.

Távolabbi kilátások csütörtöktől vasárnapig:

Kezdetben sok lesz a felhő, és elszórtan valószínű kisebb eső, zápor. Az időszak közepén többnyire napos idő várható, majd vasárnap ismét több lehet a felhő, és főként a Dunántúlon alakulhat ki eső, zápor.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3, +3 fokról 4, 9 fok közé emelkedik. A legmagasabb nappali hőmérséklet eleinte 9, 15, az időszak második felében 14, 20 fok között várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2017. február 27. 7,8 °C 5,0 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 17,8 °C (1914) legalacsonyabb hőmérséklet: -14,6 °C (1986)

Forrás: met.hu