Hidegfront és esős nap várható

Éjjel záporok, zivatarok terjednek, helyeződnek északkeletről délnyugat felé, néhol felhőszakadás, jégeső is valószínű. Csapadék az éjszaka második felében inkább már csak a Dunántúl nyugati és déli részén várható, majd reggelre arrafelé is megszűnik, keleten nagyobb területen az ég is kiderül. Vasárnap a hosszabb-rövidebb napos időszakok között erősen megnövekvő gomolyfelhőzetből a Dunától keletre szórványosan várható zápor, zivatar, a Dunántúlon kisebb a csapadék kialakulásának esélye. Az északi szelet nagy területen erős, a Nyugat-Dunántúlon, illetve zivatarok környezetében többfelé viharos széllökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 26 fok között várható, a Nyugat-Dunántúlon lesz a hűvösebb, délkeleten a melegebb.

Hidegfront hat szervezetünkre. Az erre érzékenyeknél előfordulhat fejfájás, migrén, szédülés, illetve vérnyomás-ingadozás. Görcsös panaszok jelentkezhetnek. Erősödhetnek a reumatikus, valamint az ízületi fájdalmak. Hosszabbá válhat a reakció idő. A napsütés jó hatással van hangulatunkra, gyorsítja anyagcserénket, az erős csontozat kiépítésében nélkülözhetetlen szerepe van. Ugyanakkor a déli órákban több helyütt erős lesz az ultraibolya sugárzás, használjunk fényvédőkrémet!

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja fokozatosan tovább emelkedik, jellemzően a tüneteket okozó közepes tartományban alakul, sőt helyenként – elsősorban az Alföld déli részén – már a magas szintet is elérheti. Pénteken és szombaton ismét érkezhetnek hazánkba mediterrán eredetű pollenszemek – így például az olajfa és a komlógyertyán pollenszemei is megjelenhetnek a levegőben. Közepes szintet érhet el még a tölgy, valamint a kevésbé jelentős allergének közül az eperfafélék és a fenyőfélék pollenkoncentrációja. Előfordulhat még egy-egy szem a nyír, a kőris és a platán virágporából is. Az útifű és a lórom pollenkoncentrációja csak lassan emelkedik, egyelőre még az alacsony tartományban marad. A kültéri allergén gombák spóraszáma várhatóan emelkedik, a Cladosporium koncentrációja többfelé elérheti a tüneteket okozó közepes szintet.

Forrás: met.hu