Hidegfront érkezett, a felhős idő mellett akár több órára is kisüthet a nap

A hajnali óráktól északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, de napközben átmenetileg lehetnek kevésbé felhős időszakok, akár több órára is kisüthet a nap.

Kezdetben északnyugaton, majd napközben másutt is, nagyobb eséllyel az északi területeken várható eső, zápor. Estétől a Dunántúlon újra erősen megnövekszik a felhőzet, és helyenként csapadék is kialakulhat. Az északnyugati, nyugati szél időnként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +5 fok között alakul, az Északi-középhegység völgyeiben lesz a hidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 13 fok között valószínű.

Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet. A test szöveteinek pH-ja enyhén lúgos irányba tolódik el, ezért vizenyősebbé, ödémásabbá válik a szervezet. Ez az ízületi fájdalmak, valamint a reumatikus panaszok fokozódását is eredményezi. A felső légúti hurutos megbetegedések száma megnőhet hidegfronti hatásnál, számítani lehet asztmatikus rohamok fellépésére.

Távolabbi kilátások péntektől hétfőig:

Pénteken többnyire erősen felhős lesz az ég, és többfelé kell esőre, záporra számítani, majd szombattól változóan felhős idő várható hosszabb-rövidebb napos időszakokkal, helyenként záporesővel.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 10 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet az időszak első felében -2 és +5, később +2 és -4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 12 fok között várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2017. március 7. 7,0 °C +2,6 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 22,9 °C (1920) legalacsonyabb hőmérséklet: -12,0 °C (1952)

Forrás: met.hu