Hideg, több helyen köd, zúzmara és hószállingózás

Borult és derült időszakok egyaránt lehetnek, több helyen ködre is számítani kell zúzmarával. Tartósabb napsütés elsősorban a Dunántúl északi és nyugati részén valószínű.

Néhol hószállingózás, gyenge ónos szitálás előfordulhat. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás, csak a Kisalföldön élénkülhet meg a déli, délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -8 és -13 fok között alakul, de a tartósan borult tájakon néhány fokkal mérsékeltebb, a vastagabb hóval borított, tartósabban derült területeken pedig erősebb lehet a lehűlés. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire +2 és -3, a tartósan borult, ködös helyeken -4 és -8 fok között valószínű.

Légköri front nem éri el térségünket. A sokfelé napközben is fagyos időben öltözködjünk rétegesen. Az ország nagy részén rossz a levegőminőség, a szabadtéri tevékenységünket lehetőleg csökkentsük minimálisra. Szellőztessünk a megszokottnál rövidebb ideig.

Távolabbi kilátások keddtől péntekig:

Az éjszaka képződő zúzmarás köd, illetve az alacsonyszintű rétegfelhőzet kezdetben több helyen tartósan megmaradhat, csak kisebb körzetekben süthet ki a nap. Az időszak második felében viszont átmenetileg csökken a tartós köd esélye, változóan felhős lesz az ég, több-kevesebb napsütéssel. A ködben és az alacsonyszintű rétegfelhőzetből ónos szitálás, hószállingózás előfordulhat.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és -15 fok között változik, a tartósabban derült, vastag hóval borított tájakon lehet a hidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet +3 és -6 fok között várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2017. január 21. -6,1 °C -5,8 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 15,8 °C (2007) legalacsonyabb hőmérséklet: -19,9 °C (1964)

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.