Hideg, meleg, hideg. Ami a frontokat illeti

Délelőtt átmenetileg több helyen kisüthet a nap, majd nagyrészt borult lesz az ég. Reggel még főként északkeleten, majd napközben északnyugat felől újabb hullámban várható – összességében sokfelé – eső, a legnagyobb mennyiség a déli megyékben valószínű.

Hajnalban északkeleten átmenetileg ónos eső sem kizárt. A déli, délnyugati szelet nagy területen erős, néhol viharos lökések kísérhetik, majd napközben egyre többfelé északnyugatira fordul, és veszít erejéből a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 7 fok között alakul, az északi, északkeleti határ közelében az éjszaka első felében viszont -2, -3 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 8 és 13 fok között valószínű, de északkeleten csak 5, 7 fok valószínű.

Eleinte még melegfront jellegű hatás várható. A fokozott feszültségérzés fejfájáshoz, elfáradáshoz, álmatlansághoz, a teljesítőképesség csökkenéséhez vezet. Gyorsabbá válhat a szívműködés, a légzés. Nő a vérzésre való hajlam. Gyakoribb lehet a lázas állapotok, a gyulladásos és fertőző betegségek fellépése. Embólia léphet fel. Ingadozhat a vérnyomás. Csökkenhet a koncentráló-képesség, mind a munkában, mind az utakon. Délután már hideg fronthatással számolhatnak az arra érzékenyek. Náluk nőhet a szervezet görcskészsége, epilepsziás rohamok léphetnek fel, szívkoszorúér fájdalmak jelentkezhetnek. Gyakoribb lehet a trombózis a fokozott véralvadási hajlam miatt. Az allergiás betegségek, illetve tünetek halmozottabban észlelhetők. Asztmatikus rohamok léphetnek fel. Erősödhetnek a reumatikus, valamint az ízületi fájdalmak. Hosszabbá válhat a reakció idő.

Forrás: met.hu