Hideg és néhol havazás várható

Éjszaka a Dunántúl nyugati felén, kora hajnaltól az Alföld keleti területein is megnövekszik a felhőzet. Délelőtt így az ország nyugati harmadán és a keleti megyékben erősen felhős lesz az ég, tartósabb napsütés csak a középső országrészben valószínű.

Délután nyugaton kitisztul az ég, a keleti országrész felett viszont tartós maradhat a felhőtakaró. A déli órákig a Nyugat-Dunántúlon havazásra számíthatunk, de a nap második felében a Tiszántúlon is hullhat helyenként hó. Nyugaton általában lepel és 2 cm friss hóréteg kialakulása várható, de Sopron térségében ennél kicsivel több is hullhat. Keleten estig inkább csak lepelnyi hóréteg valószínű. Napközben a Tiszántúlon, estétől pedig néhol a Dunántúlon is lehetnek erős lökések. Az Észak-Alföldön, kisebb eséllyel a Dunántúlon is hordhatja a szél a havat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -14, -22, a Nyugat-Dunántúlon -12, -14 fok között alakul. Az Északi-középhegység völgyeiben (különösen a hegység nyugati felén) -25, -27 fok köré is hűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet -3, -10 fok között valószínű, nyugaton várható a magasabb, északkeleten az alacsonyabb érték.

Front már nincs felettünk, de a medencét kitöltő igen hideg levegőben erősödhetnek a reumatikus panaszok. Ha szabadba megyünk, a fagyos időben öltözködjünk rétegesen!

hideg_idojaras

Távolabbi kilátások hétfőtől csütörtökig:

Eleinte változóan felhős lesz az ég, majd az időszak végén erősen megnövekszik a felhőzet. Kezdetben elszórtan várható kisebb havazás, hózápor, szerdán csapadék nem valószínű, az időszak legvégén többfelé alakul ki vegyes halmazállapotú csapadék.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -8, -17 fok között alakul, de a hóval borított, illetve szélvédett, derült tájakon ennél pár fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet eleinte -2 és -9, majd 0, -6 fok között várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2017. január 6. -7,7 °C -7,2 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 13,7 °C (1975) legalacsonyabb hőmérséklet: -17,5 °C (1985)

Forrás: met.hu