A hétvégére hűsítő hidegfront érkezik

A Dunától keletre napos, száraz idő lesz általában kevés felhővel. A sok napsütés mellett délutántól a Dunántúlon már több lesz a felhő, és szórványosan alakulhat ki zápor, zivatar.

Néhol felhőszakadás, jégeső sem kizárt. A többfelé élénk déli, délkeleti szél a Dunántúlon és a középső területeken megerősödik. A Dunántúlon a nap első felében egyre nagyobb területen nyugatira, északnyugatira forduló szél elsősorban estétől megerősödhet. Zivatarfelhők környezetében viharos széllökésekre is számítani kell. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 18 és 25 fok között alakul, ugyanakkor az Északi-középhegység völgyeiben ennél kissé hűvösebb, míg a vízpartokon, magasabban fekvő helyeken, és a nagyvárosok belvárosi területein enyhébb lehet a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 32 és 38 fok között valószínű, de a nyugati határvidéken csupán 29, 30 fok valószínű.

Hazánk nagy részén még folytatódik a hőség, a kánikula, és több helyütt erős lesz az ultraibolya sugárzás. Figyeljünk oda a folyadékfogyasztásra és óvjuk bőrünket! A délutáni, esti órákban a nyugati vidékeken élők már megérezhetik a közeledő hidegfront hatását. Náluk előfordulhat fejfájás, migrén, illetve szédülés. Ingadozhat a vérnyomás.

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban a parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan fokozatosan emelkedni fog, az északi-északkeleti területek kivételével országszerte elérheti a magas szintet. A csalánfélék pollenje is többfelé magas koncentrációban lehet jelen. Az üröm, a libatopfélék és a kenderfélék virágporának mennyisége jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul, bár helyenként a magas szintet is elérheti. A pázsitfűfélék és az útifű pollenkoncentrációja általában alacsony-közepes. A kültéri allergén gombák spóraszáma sokfelé elérheti a közepes-magas szintet.

Forrás: met.hu