Herpesszel se mondja le a kozmetikust!

A kellemetlen, szúró, bizsergő érzéssel kezdődő ajakherpesz a legváratlanabb időpontokban jelentkezhet. Elég hozzá egy stresszesebb nap, rosszul elmosott pohár, megfázás, de bizonyos élelmiszerek fogyasztása miatt is kiújulhat a fertőzés. Ha épp ezekre a napokra egyeztettünk időpontot a kozmetikusunkkal, a herpesz miatt nem kell lemondanunk, sőt, bizonyos kezelésekkel még fel is gyorsíthatjuk a gyógyulást!

Akit egyszer megfertőz, számíthat a kiújulásra

A herpesz világszerte az egyik legelterjedtebb vírus. A felnőttek többsége hordozza a Herpes simplex 1 (HSV-1) nevű kórokozót, amely felelős a száj környékén, ajkakon megjelenő herpesz kialakulásáért. A herpesz fertőző betegség, mely testi kontaktussal (csókolózás révén), de akár egy rosszul elmosott pohárral is könnyen terjed. Aki egyszer megfertőződött, számíthat a tünetek ismétlődő megjelenésére. A vírusok ugyanis a szervezetben maradnak, majd az immunrendszer legyengülésével a tünetek időről-időről kiújulnak.

Mit ne tegyünk herpesz esetén?

A herpesz egyrészt kellemetlen érzés, az érintett területen a száj bizsereg, ég, ami miatt legszívesebben egész nap babrálnánk, kapargatnánk, ám valójában ez az egyik legrosszabb dolog, amit tehetünk. Esztétikailag is nagyon zavaró, ezért sokszor rejtenénk el a szánkat ebben az időszakban, ha viszont a kezünkkel újra és újra megérintjük a herpeszt, akkor nemcsak lassabban múlik, de könnyen tovább is terjedhet a fertőzés más területekre. Szintén ártalmas a herpeszt felszúrni, vagy más módon piszkálni.

Fertőtlenítés, gyulladáscsökkentés

A vírusellenes hatóanyagú herpeszkrémek mellett fontos, hogy ne piszkáljuk a herpeszt, a krémeket is fültisztító pálcikával, esetleg vattakoronggal vigyük fel az érintett területre. A házi praktikák közül sokan vetnek be mézet és alkoholt a gyulladás és a fertőzés csökkentésére. A rendszeres és alapos kézmosás különösen fontos ebben az időszakban.

Herpesszel a kozmetikában

“Régen valóban azt tanácsolták, hogy herpesz esetén ne menjünk kozmetikushoz, ám ez a javaslat azóta megváltozott, sőt, bizonyos kezelésekkel még támogatni is tudjuk a mielőbbi gyógyulást – mondja Peterman Krisztina, a problémás bőrűek kezelésére specializálódott Dermatica kozmetikusa. A herpesz tünetei nemcsak közvetlenül az ajkakon jelentkezhetnek, a fertőzés átterjedhet az orcák és az áll területére is. Ilyenkor különösen jótékonyan hatnak a folyékony fertőtlenítők és a fertőtlenítő pakolások, emellett két típusú gépi kezelés is létezik, amelyekkel szintén segíteni tudjuk a gyógyulást.

Gépi kezelésekkel a gyógyulásért

“A VIO készülék a kozmetikák egyik legrégebbi alapkészüléke: tág pórusú, pattanásos, seborrhoeás bőrre, kúraszerűen alkalmazva látványos eredményeket érhetünk el vele, emellett kedvező hatásait herpesz esetén is kihasználhatjuk” – magyarázza Peterman Krisztina. – “Szárító, nyirok- és vérkeringést fokozó, baktérium-, vírus- és gombaölő hatású. A kezelés segítségével a bőr felülfertőzésének kockázata csökken, a hámképződés folyamata felgyorsul. A VIO mellett igazi újdonságnak számít a kozmetikában a plazma fényterápia, mely több bőrproblémára is megoldást nyújthat” – mondja Peterman Krisztina. A fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő tulajdonsága előnyös herpesz esetén is, de jótékony hatású az aknés bőrre, és az ekcémás tüneteket is kedvezően befolyásolja. Az, hogy a kezelés a sejtek megújulását, az egészséges sejtek létrejöttét serkenti, stimulálja az új kollagénrostok képződését, minden bőrprobléma kezelése során pozitív. Az erek falának megerősítése, rugalmasságuk növelése pedig az értágulatokkal, arc kivörösödésével, gyulladásával is járó rosacea kezeléséhez nyújt lehetőséget. A leglátványosabb eredményeket ez esetben is több alkalmas, kúraszerű kezelésekkel érhetjük el. A fájdalommentes plazma fényterápiás kezelést akár 24 óránként meg lehet ismételni.

Forrás: Dermatica


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.