Házi praktika: így folttalanítsd az edényeidet!

A sütéshez használt edények, tepsik, muffinformák, sőt az üvegből készült eszközök is elkopnak idővel. Foltok alakulnak ki rajtuk s úgy festenek egy idő után, hogy ránézésre a kukában lenne a helyük. Néhány egyszerű házi praktikával azonban lehetséges az edények folttalanítása – s ismét újszerűek lesznek!

Nemigen tehetünk az ellen, hogy a tepsijeink, edényeink idővel megcsúnyulnak, elhasználódnak – ám nem válnak feleslegessé, csak meg kell újítani őket.

A kopott hatást is el lehet tüntetni, ha ügyesek vagyunk, s ismerjük a legjobb házi praktikákat az edények folttalanításához.

Lássuk, melyek ezek.

1.Üvegedények

Hozzávalók: folyékony mosogatószer; szódabikarbóna; víz; alumínium fólia; régi fogkefe.

Az üvegedényeket igen nehéz megtisztítani, de ezzel a módszerrel sikerrel járunk. Mártsuk a fogkefét a folyékony szappanba, majd a szódabikarbónába. Körkörös mozdulatokkal fedjük be a tisztítandó területet ezzel a pasztával. Nagyobb edények folttalanításához használhatunk rongyot is, ezzel vigyük fel rájuk a pasztát. Hagyjuk állni rajtuk 20-30 percet. Majd alumínium fóliával kaparjuk le a meglágyított foltokat.

2.Rozsdamentes sütis tepsik

Hozzávalók: hidrogén-peroxid; szódabikarbóna; durva szivacs.

A gyorsan piszkolódó süteményes tepsikre először szórjunk egy réteg szódabikarbónát. Majd a tetejükre hidrogén-peroxidot. Ezután még egy szódabikarbóna réteggel fedjük be a tepsit. Az edény folttalanítása hatékony lesz, ha hagyjuk 1-2 órát így állni, majd a szivaccsal ledörzsöljük róla a koszt.

3.Rozsdamentes edények

Még egy tipp van az ilyen edények folttalanítására. Egyszerűbb, de ugyanolyan hatékony.

Hozzávalók: papírtörlők; víz; szódabikarbóna; alumínium fólia.

Szórjuk az edényre a szódabikarbónát, terítsük szét rajta nedves törlőronggyal. A keményebb foltok leszedéséhez alkalmazzunk alumínium fóliát, majd mossuk le jól meleg vízzel és szappannal. Hagyjuk a levegőn megszáradni az edényt.

4.Alumínium edények

Hozzávalók: víz; desztillált fehér ecet; tűzhely; dörzsölő szivacs.

Az alumínium edények folttalanítását is könnyen megoldhatjuk az alábbi házi praktikával. Töltsünk meg egy lábast egyenlő mennyiségben vízzel és fehér ecettel. Forraljuk fel a keveréket.

Ha már forr, vegyük le a tűzhelyről a lábast és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Ezután mártsunk egy durva dörzsölő szivacsot a vízbe és kezdjük el súrolni az alumínium edényt. A foltok elkezdenek szépen lejönni. Ha megvagyunk, öblítsük le az egészet meleg vízzel és szappannal. Hagyjuk levegőn száradni – az edény folttalanítása készen is van!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.