Hatásosabb lenne az orrüregbe juttatott COVID vakcina?

A jelenleg rendelkezésre álló, izomba adott (intramuszkuláris) COVID-19 vakcinák nagy hatékonysággal csökkentik a tünetek súlyosságát, de nem akadályozzák meg a SARS-CoV-2 orrnyálkahártyán történő megtapadását és szaporodását.

Így a vírus onnan cseppfertőzés útján másokat is megfertőzhet. Ez is igazolja a maszkviselés fontosságát és szükségességét, valamint az intranazális vakcinákban rejlő potenciált. 

Miért érdekesek az intranazális COVID-19 vakcinák?

Több kutatás is folyik intranazális COVID-19 vakcina jelöltekkel kapcsolatban. Az állatmodelleken végzett tesztek ígéretes eredményekkel szolgáltak, így már Fázis 1 klinikai vizsgálatok is folyamatban vannak egészséges, COVID-19 elleni vakcinával nem rendelkező önkénteseken. A tudósok úgy gondolják, hogy az intranazális oltások fontosak, mivel képesek blokkolni a COVID-19 átvitelt, ellentétben a rendelkezésre álló injekciós oltóanyagokkal. Ugyanis különböző tanulmányok azt sugallják, hogy a COVID-19 oltást megkapó személyek védettek lehetnek ugyan a súlyos lefolyású megbetegedés ellen, de továbbra is megfertőződhetnek és terjeszthetik a vírust.

Fotó: 123rf.com

Ezek az eredmények rávilágítanak arra, hogy továbbra is indokolt lenne a maszkhasználat zárt térben, oltottaknak és oltatlanoknak egyaránt – számol be a Helló Magyar.

Mik az előnyei az intranazális oltóanyagoknak?

A Covid-19 átvitelének megakadályozása mellett az intranazális oltóanyagok néhány lehetséges előnye az intramuszkuláris vakcinákkal szemben:

  • az egyszerű beadás, alkalmazás;
  • az önbeadás (nem igényel speciális egészségügyi előképzettséget);
  • jobb lehet a beteg együttműködés azoknál, akik félnek az injekciós tűktől, tűfóbiában szenvednek;
  • nem invazív eljárás, nem jár fájdalommal (gyerekek);
  • akár otthon is beadható; kedvezőbb tolerálhatóság és mellékhatás profil várható;
  • olcsóbb lehet a gyártás.

Fotó: 123rf.com

De a fő kérdés tulajdonképpen az, hogy képesek-e hatékony szisztémás immunválaszt indukálni

Az egyik fő kérdés az intranazális COVID-19 vakcinákkal kapcsolatban az, hogy vajon képesek lesznek-e olyan erős szisztémás immunválaszt kiváltani, mint az intramuszkulárisan beadott vakcinák. Hiszen mind a nyálkahártya, mind pedig a szisztémás immunitás fontos. Ennek oka pedig az, hogy az aeroszol-expozíció függvényében a koronavírus a felső és az alsó légutakba egyaránt képes eljutni. Így a fertőzés a tüdőből is kiindulhat. 

Biztató eredményeket találtak állatmodellekben Egy hörcsögökön végzett friss tanulmány azt sugallja, hogy az intranazális vakcináció hatékonyan képes kiváltani mind a két típusú immunitást a kísérleti állatokban. Azt találták, hogy mind az intranazális, mind pedig az intramuszkuláris vakcinák magas szisztémás ellenanyagszintet indukáltak a hörcsögökben. Mindkét beadási mód megvédte az állatokat a súlyos lefolyású megbetegedéstől, szemben az oltatlan egyedekkel. Ezen túl a kutatók kevésbé fertőző vírust találtak az intranazális oltást kapott hörcsögöktől vett orrkenetekben.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Beadható egyszerre az influenza és a Covid-oltás?

Forrás: https://napidoktor.hu/index