Hasznos fűtési praktikák a téli rezsicsökkentéshez

Olyan tanácsokat sorakoztatunk most fel, amik beruházás nélkül segítenek az otthon melegét a lehető legoptimálisabban kihasználni.

A WWF (World Wide Fund – a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete) összeállított egy több mint 30 oldalas tájékoztató füzetet arról, hogy milyen praktikákkal csökkenthetjük az energiafogyasztásunkat – beruházások nélkül. Ezekből emeljük most ki az általunk legfontosabbnak vélteket.

 

Ablakokkal és ajtókkal kapcsolatos teendők

Ahhoz, hogy ne szökjön el a drágán előállított meleg, a következőket tanácsolja a WWF a nyílászárókkal kapcsolatban:

  • Ha besötétedett, vagy mielőtt elmennénk otthonról, húzzuk le a redőnyöket, húzzuk be a függönyöket! Főleg az előbbi plusz szigetelést jelent az ablakoknak, amiken keresztül a leginkább szökik a hő.
  • Ha úgy érezzük, hogy szellőztetni kell, akkor nyissuk ki teljesen a nyílászárókat, és szellőztessünk rövid ideig, kereszthuzattal.
  • Ha van zárható előtér, annak az ajtaja legyen becsukva. Ha nincs ilyen előtér, akkor függönyök segítségével is létrehozhatunk egy szélfogó előteret.
  • Ellenőrizzük, hogy mennyire záródik szorosan az ablak! Ezt úgy tudjuk könnyen ellenőrizni, hogy egy egyszerű papírlapra csukjuk rá az ablakot. Ha könnyen ki tudjuk húzni, akkor az azt jelenti, hogy a fűtési szezonban kevésbé záródik szorosan az ablak. Ilyenkor vagy állítani kell a zárfogadóin, vagy szigetelni kell, például ablakpárnával.
Foto: pixabay.com

Hőszabályozási tanácsok

  • Ha fázunk, ne a termosztát feltekerése legyen az első reakció! Öltözzünk fel rendesen, vegyünk pulóvert, vastag zoknit!
  • Magasabb páratartalom mellett az alacsonyabb hőmérsékletet melegebbnek érezzük. Ha 40% alá esik a páratartalom, akkor helyezzünk a radiátor közelébe enyhén sós vizet, tegyünk több szobanövényt a helyiségbe, vagy használjunk párologtatót! 60%-nál ne legyen több a páratartalom!
  • Napközben a kevésbé használt helyiségekben elég a 19-20 °C fok, a gyakrabban használtak esetében a 21-22 °C fok. A hőmérséklet egy fokkal történő csökkentése akár 5-6%-kal is csökkentheti a fűtésszámlát!
  • Alváshoz 18 °C fok az ideális.
  • A szobák eredeti funkcióit is összevonhatjuk vagy felcserélhetjük, például ha különböző méretűek a szobák, akkor a legnagyobbat hagyjuk fűtetlenül, vagy éppen a fűtési szezonban a nappalit nevezzük ki hálószobának is.

Foto:pixabay.com

Melegvízzel kapcsolatos tanácsok

  • Ha a kádban fürdés helyett a zuhanyzást használjuk, a meleg víz felét megspórolhatjuk, vagyis fele annyi vizet kell a kazánnak vagy a bojlernek felfűteni.
  • Ha nem szükséges, a meleg víz hőfokát a kazánnál vagy a bojlernél ne állítsuk 40 °C-nál melegebbre, mert az annál melegebb vízhez amúgy is hideg vizet kevernénk, így jelentős energia kárba vész!
  • A konyhai és fürdőszobai mosdókagylónál sokszor használunk meleg vizet, így a víztakarékos betéttel (ún. perlátorral) nemcsak vizet, de energiát is spórolunk.
  • Melegvízre köthető mosógéppel és mosogatógéppel is jelentős megtakarítás érhető el, mivel így a víz felmelegítése nem villamos energiával történik.

A teljes, további hasznos tanácsokat tartalmazó Fűtési kisokos– Avagy mi az, amit eddig rosszul csináltam című kiadvány ingyenesen letölthető a WWF oldaláról.

Spóroljunk a fűtésen olyan módszerrel, amit a finnek a 70-es évek óta használnak!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.