Hasmenésre lótuszmagot!

A lótuszmagot ősszel gyűjtik be, a mag héját lehántva napon szárítják, és használat előtt megtörik.

A hatóanyag hordozója a Nelumbo nucifera Gaertn. (Nymphaeaceae család) lehámozott érett magja. A növény főként Hunan, Fujian, Jiangsu és Zhejiang tartományokban terem.

07359

Tulajdonság, íz, és meridián-hatás:

Édes és fanyar ízű, semleges tulajdonságú, az epe, vese és szív meridiánjaira hat.

Hatás:

A lép erősítése révén gyógyítja a hasmenést, a vese erősítésével megállítja a magömlést, és a szív táplálása által nyugtatja az elmét.

lotuszmag

Javallatok:

1. A lép elégtelensége okozta krónikus hasmenés és étvágytalanság gyógyítására gyakran használják ginzenggel, fehér Atractylodes gyöktörzsével, Poriával és kínai jamgyökérrel, „ginzeng, Poria és fehér Atractylodes pora” (Shen Ling Baizhu San) formájában.

2. A vese gyengesége okozta magömlés ellen gyakran használják baktövis (Astragalus tragacantha) magjával, sárkánycsonttal és osztrigahéjjal, „a vese-esszenciát megőrző aranyzár-pilula” (Jinsuo Gujing Wan) formájában.

3. Elégtelenség okozta nyugtalanság, ijedtség okozta szívdobogás és álmatlanság esetén vadjujuba magjával, pacsirtafű (Polygala) gyökerével, Poriával és más drogokkal együtt alkalmazzák. Emellett használható méhvérzés és fehérfolyás kezelésére is.

Adagolás és bevétel:

Orális alkalmazásra 6-15 g, vízben főzve.

Óvatossági előírás:

A lótuszmag nem alkalmazható székrekedés esetén!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.