Halláskárosodás alkohol miatt?

Nincs azzal semmi baj, ha néha megiszunk egy koktélt a barátainkkal, de ha szokásunk túlzásba esni, vigyázzunk! Az alkohol a hallásvesztés egyik rizikófaktora.

Tény, hogy az agyműködésünkre hatással van. A kutatók úgy vélik, a túlzott alkoholfogyasztás károsíthatja a hallókérget az agyban. Ez azt jelenti, hogy a fülek ugyan megfelelően működnek, az agy azonban nem tudja megfelelően feldolgozni a hangokat.

Az egészségügyi szakemberek szerint azok, akik az alkoholizmus rabjává válnak, károsítják hallásukat. Az alkohol toxikus környezetet hoz létre a belső fülben, károsodnak a finom szőrsejtek, melyek ahogy azt már jól tudjuk, nem tudnak regenerálódni. Továbbá azok, akik túl gyakran isznak, érzékennyé válnak a hangosabb zajokra, így sokkal nagyobb hajlamuk van a zaj okozta halláskárosodás kialakulására.

Az alkohol hatására megduzzadnak a vérerek, mely nagyobb véráramlást tesz lehetővé, emiatt tapasztalhatnak a túlzott alkoholfogyasztók pulzáló fülzúgást vagy fülcsengést. Bár ez nem életveszélyes, rendkívül bosszantó tud lenni.

hallgat

Mennyi a túl sok alkohol? Minél tovább és minél többet iszik valaki, annál nagyobb a károsodás lehetősége. Kutatások szerint nagyobb halláscsökkenés tapasztalható azoknál az idős embereknél, akiknek nagy szerepet játszott életében az alkohol, mivel sérül a hallóideg. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy még a mértékletesen ivók is kockára teszik hallásuk egészségét.

A National Institutes of Health közzétett egy publikációt 2011-ben, melyben definiálták az ún. “könnyű ivókat”, ez a fogalom jelent havi 13 alkoholfogyasztást. A mérsékelt ivóknál határoztak meg heti 4-14 italt, nagyivóknál pedig több, mint napi kettőt.

Visszafordítható a kár? Attól függ. A „koktél fülek” kifejezést már régóta használják a szakemberek a zsúfolt bárokban, klubokban előforduló, zaj okozta halláskárosodásra. Az este előrehaladtával egyre több alkohol fogy, és egyre hangosabban kezd mindenki beszélni. Előfordul, hogy a zene hangerejét is felemelik ilyenkor. A hallás normál esetben visszatér a következő napon, de nem ritka a maradandó halláskárosodás sem. Ez ezért van, mert a zaj hangereje 85dB fölé ugrik, mely károsnak tekinthető. Ha a túlzott alkoholfogyasztás, a cigarettafüst és a 85dB feletti zajszint egyszerre érvényesül, ezek kombinációja rendkívüli károkat okoz a hallás egészségét tekintve.

Forrás: Minden, ami hallás