Halláscsökkenéshez vezethet a folsav-hiány

A folsavról sokat hallunk a babavárás kapcsán, hiszen nélkülözhetetlen a magzat egészséges fejlődéséhez, ám ennek a vitaminnak nem csak terhesség idején van fontos szerepe. Ausztrál kutatók felfedezték, hogy a folsav-hiány megemelkedett homocisztein-szinttel párosulva összefüggésbe hozható a halláscsökkenéssel.

A homocisztein nevű aminosav arról ismert, hogy ha a szervezetben túl sok van belőle, akkor fokozza a cukorbetegség, az Alzheimer-kór, a szív- és érrendszeri betegségek, a vérrögképződés, valamint a csontritkulás kialakulásának esélyét.

Mi növelheti a homocisztein mennyiségét a szervezetben?

Az egyik fő ok a folsav hiánya. Ennek hátterében állhat a kiegyensúlyozatlan táplálkozás, de egyes gyógyszerek, többek között a görcsoldó, az ízületi gyulladást gátló és a gyulladásos bélbetegségek elleni szerek, továbbá a túlzott alkoholfogyasztás is csökkentheti a szervezet folsav-szintjét. Fokozottan ki vannak téve a folsav hiányának az idősebbek, akiknél elégtelen a vitamin felszívódása.

Ausztrál kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a homocisztein-szint, a folsav és a B12 vitamin, valamint a halláscsökkenés között van-e összefüggés. (Mind a két vitamin fontos szerepet tölt be a homocisztein-szint kontrollálásában, ugyanis a testben metioninná alakítják, mely a fehérjeszintézisben vesz részt.)

Az eredmény megdöbbentő, ugyanis egy csaknem 3000 résztvevővel készült tanulmány szerint a megemelkedett homocisztein-szint 64 százalékkal fokozza a halláscsökkenés valószínűségét. A B12 vitaminnal kapcsolatban nem találtak jelentős összefüggést, nem így a folsav esetében, melynek hiánya szintén hozzájárul a rizikó növeléséhez.

Hogyan csökkenthetjük a szervezetünkben a megnövekedett homocisztein-szintet?

Igen egyszerűen! Figyeljünk oda jobban a táplálkozásunkra, és együnk több folsav tartalmú élelmiszert. Remek forrásai a sötétzöld színű leveles zöldségek, a spenót, a brokkoli, a spárga, a zöldbab, de hüvelyesek, gabonák, magvak, és narancslé fogyasztásával is hozzájuthatunk. Naponta 500 mikrogramm folsav bevitel már hatékonyan csökkenti a vér homocisztein koncentrációját, és ezzel a hallásunk megóvása érdekében is teszünk egy nagy lépést.

A kellő folsav fogyasztás több szempontból is pozitívan hat a hallásunkra, ugyanis csökkentheti a kellemetlen fülcsengést, és a korral járó hallásromlást is lassíthatja.

Forrás: Minden, ami hallás