Hajvédelem nyáron is! – 1. rész

Nyáron különösen nagy igénybevételnek van kitéve a hajunk. Dr. Révész Klaudia bőrgyógyász segítségével összefoglaltuk, milyen tényezők jelentik a legnagyobb veszélyt a hajunk épségére és szépségére

A fejünkön mintegy 100-150 ezer hajszál . Egy tüszőből általában három szál is ered. A hajunk állandóan nő: ezt a genetika és a hormonok szabályozzák. Hajszálaink 85 százaléka növekedési, igen kicsi hányada átmeneti, 15 százaléka pedig éppen nyugalmi fázisban van.

Izzadás

A faggyúmirigyek a szőrtüszők kivezető nyílása mellett helyezkednek el, s abba eresztik váladékukat. A faggyúnak az a szerepe, hogy a bőrön és a hajszálakon szétterülve, vékony védőréteget alkotva megvédje azt a kiszáradástól és hozzájáruljon a normál pH-érték beállításához. Mivel nyáron izzadékonyabbak vagyunk, ilyenkor mindenkinek fokozott a faggyútermelése. Ám ha túl sok faggyú termelődik, az zsírosodáshoz vezethet, és a pórusokat is eltömítheti.

Gyakori hajmosás

Nem csoda, hogy a nagy melegben akár azok is naponta megmossák a hajukat, akik egyébként nem szokták. Ha így teszünk, válasszunk olyan sampont, amely kifejezetten a gyakori hajmosásra való.

Ez kevésbé szárít, és még hidratál is. Ha lehet, keressünk olyan készítményt, amely még fényvédőt is tartalmaz, hiszen a napsugárzás nemcsak a bőrünkre, hanem a hajunkra is káros hatással lehet. Ezért a napon érdemes más módon is – sapkával, kendővel – óvni a hajunkat.

A tökéletes frizura

Gondolkodjunk előre! A dauer, a festés, a frizura beszárítása komoly roncsolóhatással lehet a hajra. Ha közvetlenül e műveletek után indulunk nyaralni, azzal csak tetézzük a kockázatot, hiszen a tenger vagy az uszoda vize, a nyári szél, az erős napfény egyébként is károsíthatja a hajat. Ha lehet, legalább egy-két héttel az indulás előtt menjünk el a fodrászhoz, hogy a hajunk képes legyen kissé regenerálódni az újabb kihívások előtt.

shutterstock_59649898

Miért káros?

  • A szél: port és egyéb szennyeződést fújhat a hajba, amely nyáron az izzadt fejbőrön jobban megtapad.
  • A nap: az UV-sugarak fellazítják a hajszálakat tetőcserépszerűen fedő sejteket. Vízbe kerülve ezek még jobban szétnyílnak, így meggyengül a hajszál belső rétegeinek védelme.
  • A tengervíz: a sós víz károsítja a keratint, azaz a haj szerkezetének mintegy 97 százalékát kitevő fehérjét.
  • A klóros víz: a klór mint lúgos kémhatású anyag törékennyé, szárazzá, érzékennyé teszi a hajat.

A fejünkön mintegy 100-150 ezer hajszál nő. Egy tüszőből általában három szál is ered. A hajunk állandóan nő: ezt a genetika és a hormonok szabályozzák. Hajszálaink 85 százaléka növekedési, igen kicsi hányada átmeneti, 15 százaléka pedig éppen nyugalmi fázisban van.

A haj a hajgyökérből és a látható hajszálból áll. A hajgyökeret a hajhagyma fogja körbe, amely a haj fő építőelemét, a keratin nevű fehérjét is termeli. A hajszál külső felszínét pikkelyszerűen egymásra boruló sejtek védik.

Zsírosodás

Mi okozza? A faggyúmirigyek által termelt faggyúnak az a szerepe, hogy a bőrön és a hajszálakon szétterülve, vékony védőréteget alkotva megvédje azokat a kiszáradástól és hozzájáruljon a normál pH-érték beállításához. A nyári meleg miatt mindenkinek fokozott a faggyútermelése. Ám ha túl sok faggyú termelődik, az eltömítheti a pórusokat, és a haj zsírosodásához vezethet.

Mit tegyünk ellene? Fontos, hogy megfelelő hajápoló készítményeket válasszunk, különben könnyen ördögi körbe kerülhetünk. A legtöbb zsírosodás elleni sampon hatása ugyanis azon alapul, hogy nem engedi kiürülni a faggyúmirigy váladékát. Emiatt mosás után ugyan szép a haj, ám másnap jellemzően szinte kiömlik a felhalmozódott faggyú, és a haj még zsírosabb lesz, mint volt.

shutterstock_60375736

A zsírosodás elleni samponok gyakran olyan anyagokat is tartalmaznak, amelyek szárítják a hajat. Ám ez kettős élű fegyver: a száraz bőr ugyanis arra provokálja a faggyúmirigyeket, hogy több váladékot termeljenek! A végeredmény itt is ugyanaz: zsíros haj.

Van néhány kivétel is: egyes samponok a faggyúmirigyek működésének szabályozásával igyekeznek harmonizálni a faggyútermelést: nem gátolják meg a faggyú kiürülését, de kissé visszafogják a termelődését.

Szakértőnk a száraz samponokat is ajánlja, amelyekből manapság újra egyre nagyobb a választék. Ezek a mikroszemcsés porok felszívják a faggyút, azután pedig ki lehet fésülni a hajból.

Cikkünk második részében a száraz, töredezett, korpás, festett haj kezeléséről és a házi praktikáktól olvashattok!

Forrás: https://napidoktor.hu/index