Hagyományos, energiatakarékos vagy LED?

Az utóbbi években, ha a világítás energiatakarékos korszerűsítése jött szóba, mindenki a LED-et javasolta. Felmerült azonban, hogy a LED-es világítás mégsem annyira egészséges, mint amilyen takarékos.

A szakemberek inkább a kevert fényeket ajánlják, de az sem mindegy, hogy honnét és milyen napszakban érkezik egy fényforrás.

 

Ha mesterséges fényről beszélünk, akkor annak is van jelentősége, hogy egy lakásban milyenek a különböző berendezési tárgyak, falak színei. Ez ugyanis befolyásolhatja látásunkat. A sötétebb falakhoz erősebb izzó kell, mivel a falak ilyenkor elnyelik a fényt, míg a világosabbak visszaverik azt.

Különbségek a fényforrások között

Három különböző izzót lehet megkülönböztetni: a hagyományost, az energiatakarékost és a LED-es izzót. Az újfajta izzók már rezgésmentesek fény szempontjából. A hideg és a meleg fény között létezik még egy harmadik típus is. Akinek rosszabb a látása előnyben részesíti a hideg fényt, mivel az erősebbnek hat.

A kutatók szerint az alvási szokásainkat is befolyásolják a fényforrások. Az egészségre leginkább az hat károsan, ha nincs elég fény.

Tévhitek és igazságok

Bár sok téveszme kering mostanában, a LED-es világítás önmagában nem ártalmas – mondta a Kossuth Rádió Napközben című műsorában Nagy János, a Magyar Világítástechnikai Társaság elnöke. Hozzátette, az általa kibocsátott fény 400 nanométer feletti, így nem ártalmas. Megjegyezte, hogy nem mindegy milyen színhőmérsékletű fényforrásokat vásárolunk, a kékeseket érdemes kerülni.

Oda kell arra is figyelni, hogy egy adott helyiségben mennyi a fénysűrűség: minél nagyobb, annál zavaróbb, mert káprázást okoz – mondta a szakértő. A LED-ek pontszerű fényforrások: kicsi felületről nagy mennyiségű fényáram szűrődik ki.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy egy uniós direktíva alapján minden fényforráson fel kell tüntetni a paramétereket. A lumenértéket érdemes figyelni vásárlóként.

 

Kevert fény a nyerő

Szemészeti szempontból az emberi szem 400 és 700 nanométer közötti hullámhosszt tud érzékelni. Bár a LED-es fényekkel 90 százalékos megtakarítást lehet elérni, ne csak ilyen típusú fényvilágítás legyen egy lakásban – ajánlotta a műsorban Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem szemészeti klinikjának igazgatója. Érdemes kevert fényeket használni, mert az kevésbé zavarja meg az ember bioritmusát és a szervezet vércukorszintjét. 

l

Azt fontos figyelembe venni, hogy egy-egy helyiségben, irodában milyen tevékenységet, milyen eszközökkel végeznek az ott dolgozók – mondta Németh Edit, az ELTE Gazdálkodástudományi Intézetének adjunktusa. Egyes tevékenységekhez ugyanis más-más megvilágításra van szükség. Precíz munkához erősebb szükséges – tette hozzá.

Az is számít, hogy hol helyezkedik el a szobában a számítógép, milyen távol van az ablaktól, mennyire erős a monitor fényereje. Nagy Zoltán Zsolt szerint a monitort közepes fényerőre kell állítani, erős napsütésben azonban feljebb kell emelni a fényerejét, ha pedig besötétedik odakint érdemes lámpát is kapcsolni a helyiségben.

Németh Edit arra figyelmeztetett, hogy egészségügyi szempontból a legerősebb és az általánosan megvilágított helyeknek egy adott helyiségben egy a háromhoz arányban kell állnia egymással.

Forrás: Hirado