Ha szögbe lép, sem fáj – Amputációhoz vezethet a cukorbetegség

Általában a kezeletlen cukorbetegség vezet az amputációhoz. Magyarországon háromszor annyi végtag-amputációt végeznek, mint a nemzetközi átlag.

Az amputációs arány magas és egyáltalán nem javul. Holott szűrésekkel és a megfelelő információk birtokában elkerülhető lenne végtagjaink elveszítése. Idén immár negyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság a magyarországi Érszűkület Napot az európai „PAD and Vascular European Days” kezdeményezés részeként.

Idén külön figyelem irányul a cukorbetegekre, akik diabétesz tanácsadáson is részt vehetnek az eseményen. Erre szükség is van, mert nagyon sok cukorbeteg van Magyarországon: 2014-ben a lakosság 7,3 százaléka küzdött a betegséggel, és a számuk emelkedik.

Általában a kezeletlen cukorbetegség vezet az amputációhoz

– Megviseli a betegeket az amputáció, amely általában a kezeletlen cukorbetegség következménye. A betegek sokszor későn veszik észre, hogy cukrosak, és mire eljutnak az orvoshoz, ereik már annyira tönkremennek, hogy az amputáción kívül nem marad más lehetőség – mondta a Kossuth Rádió Napközben című műsorában egy főnővér.

Ha szögbe lép a cukorbeteg, egyszerűen nem fáj

A baj ott van Fülöp Gábor diabetológus szerint, hogy nagyon sokszor nem keringési zavar okozza a lábamputációt, hanem a krónikus szövődményként kialakuló sebek, vagy a mélyre terjedő gyulladásos folyamatok. Ugyanis, ha egy cukorbeteg belelép például egy szögbe, sokszor észre sem veszi, mert egyszerűen nem fáj neki.

Ennek oka, hogy ekkor már olyan súlyos idegkárosodása van, hogy nem érez semmilyen fájdalmat.

– Nyugat-Európához képest Magyarországon jellemző, hogy túl későn veszik észre a cukorbetegek, baj van, és utána sok esetben csak az amputáció marad – mondta Dr. Menyhei Gábor.

A Pécsi Tudományegyetem Érsebészeti Klinikájának igazgatója szerint fontos lenne minél több szűrőprogramot működtetni, és minél több információval ellátni a lakosságot, hogy a betegek már a kezdeti, legelső tüneteket is felismerjék.

Éppen ezért jövő hét csütörtökön, március 16-án az Európai Érszűkület Nap keretében az ország számos városában tartanak szűrőprogramot, amelyen bárki részt vehet. Szakemberek vizsgálják majd meg az embereket, és a vizsgálatokból kiderülhet, hogy van-e jele érszűkületnek.

Az idő kulcsfontosságú

Menyhei Gábor szerint az idő kulcsfontosságú, mert ha korán felismerik a betegséget, akkor megmenthetőek a végtagok, de később, ha például seb alakul ki, az esélyek és lehetőségek beszűkülnek.

Dr. Késmárky Gábor angiológus szerint is nagyobb tudatosságra és odafigyelésre lenne szükség, mind a lakosság, mind az orvosok részéről. A szakember szerint lábunk, mintha a nézőpontunkon kívül esne, természetes, hogy van, de nem figyelünk rá oda eléggé.

Forrás: Hirado