Ha sokat alszol kitűnő leszel

Habár sok gyerek marad fenn sokáig a hosszú nyári napokon, amint ősszel kezdetét veszi az iskolaév, vissza kell térniük az ilyenkor szokásos alvási ritmusukhoz, állítják az Alabamai Egyetem (UAB) szakértői.

A sikeres iskolai teljesítményhez és az általános jó közérzethez megfelelő alvás kell. A 3-5 éves korosztály számára ez napi 11-13 óra alvást jelent, az 5-12 éveseknek pedig 10-11 órát. „Az alvásmegvonás igen kedvezőtlenül befolyásolja az emlékezetet, az ítélőképességet, a figyelem terjedelmét, az érzelmi stabilitást, sőt, az immunrendszer működését is.” – mondta Dr. Kristin Avis, az UAB gyermekgyógyász adjunktusa, alvásspecialista. „A kamaszokkal kapcsolatban az a tévhit él, hogy kibírják 7-8 órányi alvással is, de igazából 9 óra éjjeli nyugalomra van szükségük.” – mondta. Ez a korosztály tipikusan kialvatlan.

A Nemzeti Alvás Alapítvány felmérése szerint a 18 év alatti gyermekek 60 százaléka panaszkodik napközbeni fáradtságra. 15 százalékuk bevallotta, hogy olykor elszunyókál a padban. A szakemberek szerint már a tanév kezdetét megelőző pár napon is korábban kellene lefeküdniük a tanulóknak, hogy ne legyenek nappal álmosak, a visszaszokás is zökkenőmentesen mehessen végbe.

alvas23

„Már a vakáció utolsó hetében vissza kell őket szoktatni az iskolaidőben szokásos lefekvési-felkelési időpontokhoz. Lehet, hogy keserves lesz a kezdet, de aztán megszokják, nem fognak kóvályogni az első napon.” – javasolta Dr. Stephenie Wallace, az UAB gyermekorvos adjunktusa.

Mivel az átvirrasztott órák kumulálódnak, és nagyon rossz hatással vannak a gyerekekre, az UAB szakértői azt javasolják, a szülők távolítsanak el minden elektronikus eszközt a gyerekek szobájából, hogy környezetük minél nyugodtabb és békésebb legyen.

„Egy gyerekszobában általában 3-4 berendezés kap helyet. Kimutatták, hogy egy működő televízió éjszakánként 20 perc alvásidőtől fosztja meg őket, ami nem tűnik soknak, de mivel összeadódik, egy hét alatt több óra jön össze belőle.” – mondta Avis.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.